CHANEL No 5 - simbol ukusa!

CHANEL No 5 - simbol ukusa!

Čuveni Chanel No 5 je simbol ukusa i jedan najprodavanijih parfema u svetu.

Sama Coco Chanel je zamolila dizajnera parfema Ernesta Beaux da napravi "parfem koji miriše kao žena". Chanel No 5 je veoma složeni miris, u kojem se ne da izdvojiti ni jedan sastojak, i to je bio još jedan zahtev velike Chanel, da parfem zvuči "ne kao ruža ili đurđevak, već kao kompozicija".

Parfem su proslavile mnoge zvezde, jedna od najvećih je bila Meryline Monro. Chanel No 5 se do sada često povezuje sa njenim imenom, jer je prilikom jednog intervjua u Japanu Monro rekla da oblači u krevet samo nekoliko kapljica Chanel No 5. I to je bilo dovoljno da se milioni žena odluče za izbor ovog parfema.

CHANEL UNUTRASNJA

Foto:squidoocdn.com

Ernest Beaux, kreator parfema, je predložio Coco Chanel da izabere jednu od dve serije komponenti, koje su bile označene brojevima: prva serija je imala brojeve od 1 do 5; druga - od 20 od 24. Chanel je izabrala seriju pod brojem 5, tako je čuveni miris dobio svoj naziv. Sujeverna Chanel je predstavila svetu svoj novi miris 5. maja, petog meseca u godini, od pet izabranih komponenti sa nazivom No 5, 1921. godine.
Ernest Beaux je prilikom rada na mirisu po prvi put izdvojio sintetičku komponentu - aldehidi. U njegovoj formuli aldehidi su praćeni mirisima ruže i jasmina. Miris aldehida je svež i čist, podseća na miris čistog rublja koje je uneseno u kuću sa mraza. Kažu da je čuveni kreator dobio nadahnuće kada se vratio iz jedne kampanje koja ga je dovela na Severni pol.Jedinstveni miris ledenih jezera i reka toliko ga je fascinirao da se odlučio da ga ponovi.

Chanel No 5 je prvi parfem u cvetno-aldehidnoj grupi, i prvi po količini aldehida u svojoj kompoziciji (druga legenda glasi da ih je asistent Ernesta Beaux greškom  predozirao). U visokim notama su aldehidi, bergamot, limun, neroli, ylang-ylang; u srcu kompozicije je jasmin, ruža, đurđevak, iris; u bazi je vetiver, sandalovina, vanilla , amber, pačuli.

Prvi parfem je bio zaključan u jednostavnu, nenakićenu geometrijsku bočicu sa poklopcem koji podseća na Place Vendome u Parizu, ovu bočicu je dizajnirala sama Chanel. Klasični primer njenog principa "Manje je više".

Podeli ovu vest

03/01/2019 0 comment

Januar, sečanj, sečko je prvi mesec u godini. Ima 31 dan. Mnogo što đse tiče izdržljivosti, malo kad su u pitanju praznici. Između njega i decembra je Nova godina. Novu godinu dočekujemo s nadama, željama i obećanjima da ćemo sve drugačije raditi, da od 1.januara okrećemo list. Obećanje je,kaže srpski narod, ludom radovanje To bi moglo da ...

09/04/2019 0 comment

Još nije poznata nijedna biljka koja bi bila delotvorna protiv starenja, ali postoje mnoge koje znatno usporavaju i ublažavaju taj proces. ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!