Zdrav san za lepotu i zdravlje

Zdrav san za lepotu i zdravlje

Obzirom da spavajući provedemo trećinu našeg života moramo voditi računa kako i kada spavamo. Istraživanja su pokazala da je idealno vreme za spavanje od sumraka do ponoći. Naravno da većina nas ne može priuštiti odmor u to doba jer upravo onda obavljamo aktivnosti koje nismo ranije mogli, jer veći deo dana ipak provedemo na svojim radnim mestima.

Spavanje se odvija u fazama od 90 do 110 minuta  i stalno se ponavlja, a u toku sna prolazimo dve vrste sna: REM i non-REM, koje su podeljene u četiri faze- lagani san, pravi san i duboki san(3 i 4.faza). Potrebna količina sna razlikuje se od osobe do osobe - obično je to od 5 do 11 sati dnevno ( prosek je oko 8 sati). Dokazano je da je najbolje vreme za spavanje u 18.45 i da je dovoljno ostati u krevetu do 23.20 (ali ko to još može?!).

Ukoliko na spavanje idete već oko 21 h spavaćete duže, ali kažu i probuditi se umorniji. Isto tako spavanje posle 23 sata umoriće vaš organizam i bit ćete neprestano umorni. Dakle, niste pametni kada otići na spavanje, jer sa svih strana stižu drugačije informacije. Teško je primeniti ova pravila i ritam života prilagoditi ovakvom režimu spavanja, ali činjenica je da oni koji legnu ranije bolje podnose različite tegobe i zdraviji su od „noćnih ptica". U svakom slučaju moramo spavati dovoljno kako bi naši mozak i telo  mogli normalno funkcionsati.

U protivnom, doći će do različitih psihičkih oboljenja, rasta krvnog pritiska, razdražljivosti, čestih glavobolja, pa čak i do debljanja jer se hormoni i hemikalije koje igraju glavnu ulogu u kontroli apetita, luče u toku spavanja. Veliku ulogu u celoj priči ima i televizija, a kako većina  nas ima tv aparat i u spavaćoj sobi, jer svi mi volimo da zaspimo uz njega, a upravo tu krije se velika greška.

Zato hrabro izbacite TV iz spavaće sobe i napravite prvi korak prema zdravom spavanju. Mnogima od nas dovoljno je pola sata spavanja popodne kako bi bili fit, medjutim nemojte da vas to zavara i produži vam vreme nespavanja do kasno u noć. Dr. Olaf Lahl sa Univerziteta u Duisburgu dokazao je da kratkotrajni san čini više od pukog odmaranja mozga - ono, naime, može poboljšati pamćenje i mentalnu efikasnost.
Prema njegovim tvrdnjama, san od samo šest minuta može imati isti efekat na memoriju kao celonoćno spavanje. Bilo bi dobro, dakle, i odspavati malo na poslu.. Ipak, nemojte menjati svoj dugi noćni san za samo 6 minuta spavanja. Posebno bitno je spavanje kod tinejdžera kod kojih se prilikom spavanja oslobadja hormon koji je važan za rast.  Upravo zato je tinejdžerima potrebno više sna nego maloj deci i odraslima, a činjenica je da ga imaju manje od njih. Ukoliko imate problema sa spavanjem pokušajte sa vežbama disanja -udahnite (preko stomaka, a ne preko grudi) i zadržite vazduh tri sekunde, a potom izdahnite kroz nos. Radite to 10 minuta pre spavanja svake večeri. Osim toga pazite šta jedete, izbegavajte napitke sa kofeinom i pokušajte stvoriti naviku odlaska na spavanja uvek u isto vreme...

Izvor: Banje Srbije

Podeli ovu vest

03/11/2019 0 comment

Već godinama sibirski haski je veoma popularan pas među uzgajivačima. Glavni razlog njegove popularnosti leži u njegovoj predivnoj pojavi. Ali, svi oni koji su zainteresovani za sibirca kao kućnog ljubimca moraju prvo što više saznati o toj rasi. Mnogi vlasnici prave greške smatrajući da su sibirci kao drugi psi. To je ...

08/03/2020 0 comment

Završetkom zime vreme je za kozmetičke tretmane koji će koži vratiti vlažnost, pripremiti je za toplije dane i izloženost suncu. Sve počinje ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!