fbpx

Prirodna nega lica tokom zime

Prirodna nega lica tokom zime

Zimski period, dani kada su niske temperature, vetar i suv vazduh tokom zimskih meseci negativno utiču na kožu koja postaje iritirana, gruba i bez sjaja, peruta se, javlja se pojačano crvenilo, a neretko i ekcem, te nam nega lica zimi predstavlja pravi mali izazov. Da biste saznali kako negovati lice tokom hladnog perioda, treba najpre razumeti kakav se to proses odigrava na samoj površini kože.

Prirodna nega lica zimi je od izuzetnog značaja radi očuvanja vitalnosti kože lica. Nabolje je zato da što pre upoznamo našu kožu kako bi je što bolje sačuvali i oplemenili.

Zato je nega lica zimi toliko zahtevna. Pod uticajem atmosferskih prilika, ali i usled dužeg boravka u zagrejanim, neprovetrenim prostorijama, dolazi do gubljenja lipida i, posledično, dehidratacije kože, koja postaje suva, ispucala i vrlo često sklona iritacijama. Stoga je i zimska nega lica daleko zahtevnija i teža od one tokom drugih perioda godine.Osnovno pravilo glasi: ne treba preterivati s nanošenjem „teških“ krema koje sprečavaju „disanje“ kože. Biljni ekstrati nahraniće epiderm i omogućiti koži da sačuva svoju funkciju sasvim dovoljno. A evo i nekih prirodnih preparata, da vaša koža zablista i tokom zime:

Tonik za lice od kamilice i majčine dušice

U 1,5l vode staviti 25g majčine dušice i 10g kamilice i kuvati dok ne proključa. Skinuti s ringle, ostaviti da se ohladi, procediti i sipati u bocu sa sprejom. Ovom tečnošću naprskati lice ili je naneti tupferom uveče i ujutro, pre nanošenja kreme. Ovo je odlično za negu lica nakon 30. godine, a naročito tokom zimskih meseci.

Nevenovo ulje za lice

Čudesni neven regeneriše i revitalizuje kožu, vraća joj prirodnu vlažnost, a zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidanasa sprečava starenje. Ako još uvek ne znate kako negovati lice zimi, svakako se odlučite za uljani ekstrakt ove biljke, jer on stimuliše stvaranje kolagena i daje koži elasičnost, a često se koristi i u prevenciji strija.

Pravi se tako što se 50g osušenih i usitnjenih cvetova ili latica nevena stavi u teglu i prelije sa 5dl suncokretovog ulja. Posudu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji tri nedelje na toplom mestu uz povremeno mućkanje. Nakon toga, procediti sadržaj tegle kroz nekoliko slojeva sterilne gaze i sipati ulje u tamnu staklenu bočicu. Koristiti za svakodnevnu zimsku negu lica.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti