fbpx

Gastronomija

Ovde se još čuju zvuci potočara koje melju brašno i nastavljaju tradiciju od belog kukuruznog brašna. Po selima domaćice spravljaju najukusniji sir i kajmak. U…
Jesen, sve miriše na dunje i kesten. Stari slatkiši od ovih plodova su najlepši, pa je ovo prilika da isprobate recept i napravite fantastičan slatkiš.…
Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, struktura zemljišta, ruža vetrova…
Vurda se pravi od mleka,to je stari specijalitet iz Babušnice i izgleda kao kiselo mleko.To je punomasni sir za mazanje,savršenog ukusa. Kažu da je specifična…
 Čuveni srpski mlečni proizvod-kajmak od kravljeg mleka na području Kraljeva je jedan od najkvalitetniji u Srbiji, uskoro bi mogao da dobije i zaštićeno geografsko poreklo.…
Dunja je jedna od najcenjenijih voćnih vrsti kako za preradu u domaćinstvima i industriji tako i za potrošnju u svežem stanju. Preradom se spravljaju slatka,…
U Subotici je moguće doživeti gastronomski ugođaj koji se teško zaboravlja. Tu se služe jela mađarske,srpske i drugih kuhinja, pod čijim uticajem su nastali specijaliteti…
Tamjanika, temjanika ili tamnjanika samo su neki od lokalnih naziva za belu sortu koja se smatra najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog lokalnog vinskog brenda u…
Suve šljive su simol Šumadije, a slanina je prisutna u mnogim specijalitetima srpske kuhinje. Ovaj način kombinovanja je poznat još iz srpske srednjovekovne kuhinje.Odlična ideja…
Kačarevo je malo mesto pokraj Pančeva, gde je decenijama prisutna tradicija u pripremi ove domaće kobasice, za koju je sad pravo vreme, jer je u…
Kozji sir Gorski stiže nam sa obronaka Fruške Gore, iz sela Jazak. Proizvodi se od 100% kozjeg mleka, bez dodavanja kravljeg mleka, aditiva, boja ili…
Ima krempita i krempita... Neki će tim povodom pomenuti svoju mamu ili baku, drugi poslastičarnicu u Prizrenskoj, treći će reći da su one iz "Kluba…
Strana 19 od 107
19/08/2015 0 comment

Šarana (ili neku drugu krupniju ribu) očistite, operite, isecite na krupnije komade, uvaljajte u brašno i pržite na vrelom ulju sa svih strana. Prženu ribu stavite u dublju posudu za serviranje. Pola kilograma crnog luka isecite na rebarca i pržite na ulju ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

07/12/2023 0 comment

Kako silazimo sa Vlasinskog jezera prema Leskovcu dolazimo u zanimljivu varošicu Vlasotince, sa lepim kejom, duhovitim ljudima sa neobičnim ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

05/11/2023 0 comment

Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. Naše autohtone ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti