fbpx

Gastronomija

Vekovima postoji i homoljski sir koji je veoma poznat i ukusan na neki sebi svojstven način. Homoljski sir se najčešće jede uz vruć kačamak, koji…
 Pite su nekada pripremane sa domaćim korama,razvijanim pri samoj pripremi pite ili sušenim-pečenim pa čuvanim do prilike za pečenje pite. Prava, starinska pita pekmezara pravi…
  Ovogodišnji rod kajsija u Srbiji je odličan. Od kajsija se po mnogima pravi najlepši džem. Odličan je za palačinke, kolače, sa puterom i hlebom...…
U jednoj od najstarijih naseobina Slovena na Balkanu, u Pančevu, arheološka otkrića jasno ukazuju da su se Sloveni, pored žita i prosa, hranili i mesom.…
Za sve prave ljubitelje maka ovo je najbolji recept štrudlu koja se topi u ustima, jer je napravljena od mekanog kiselog testa. Napravite kiselo testo…
 Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se…
 Srpska autohtona jela su zaštitni znak naše nacionalne kuhinje. Ovaj recept se prenosi sa generacije na generaciju.U selima oko Čačka, domaće kukuruzno brašno je često…
 Dobro poznati zlatarski med, poreklom sa planinskih cvetnih livada i pašnjaka, prožet je visokokvalitetnim sastojcima. S obzirom i na jačinu prirode iz koje dolazi, med…
Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove paprike su jedan…
 Već 32. godine za redom Kačarevo ima veliku čast da ugosti sve lubitelje druženja i slanine u regionu. Kačarevo je mesto susreta dveju tradicija –…
  U Homolju je odvajkada kačamak bio i ostao specijalitet nad specijalitetima. Ko ga nije probao, taj ne zna koliko vredi i koliko je ukusan.…
 Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković, njen veliki kuvar…
Strana 17 od 107
29/09/2019 0 comment

 Čuveni srpski mlečni proizvod-kajmak od kravljeg mleka na području Kraljeva je jedan od najkvalitetniji u Srbiji, uskoro bi mogao da dobije i zaštićeno geografsko poreklo. Svojstvenog, kremastog, izuzetnog ukusa, ovaj beli mrs iz kraljevačkog ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

07/12/2023 0 comment

Kako silazimo sa Vlasinskog jezera prema Leskovcu dolazimo u zanimljivu varošicu Vlasotince, sa lepim kejom, duhovitim ljudima sa neobičnim ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

05/11/2023 0 comment

Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. Naše autohtone ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti