fbpx

BERMET - po recepturi predaka staroj 300 godina

BERMET - po recepturi predaka staroj 300 godina

Kako su Frušku goru oduvek krasili vinogradi sa izuzetnim vrstama grožđa, tako su Sremski Karlovci vekovima negovali tradiciju pravljenja vrhunskih vina.

Porodica Živanović je neraskidivo utkana u razvoj vinogradarstva i vinarstva Sremskih Karlovaca. Prvi pisani tragovi o njoj upućuju na Teodora Živanovića (1753 – 1832) i njegovog naslednika Josima Živanovića (1811- 1861) koji su tokom 18. I 19. veka, kao uspešni vinogradari, vinari i trgovci vinom, utemeljili porodičnu tradiciju te njen ugled traje do današnjih dana.

Prof.Jovan Živanović (1841-1916) bio je profesor Gimnazije i Bogoslovije u Sremskim Karlovcima . Naš najveći srpski pčelar, otac modernog pčelarstva ali I čovek koji je imao veliko znanje u pravljenju vina. O tome svedoče njegova pisma u kojima je razmenjivao iskustva sa tada najvećim našim enologom Dimitrijem Mitom Petrovićem.

Tradiciju su nastavili njegov sin Žarko i unuk Bora Živanović.

Danas se proizvodnjom bave Žarko i njegov sin Borko Živanović koji je sedma generacija vinara u porodici. Pored toga što je nastavljena tradicija ,stalnim učenjem i ulaganjima proizvodnja se unapređuje i povećava.

Proizvodnja vina obavlja se u 300-godišnjem vinskom lagumu , jednom od najstarijih i najvećih u kojima su i naši preci pravili vino. Kapacitet vinskog laguma je 60.000 litara a u planu je povećanje proizvodnih kapaciteta.

Vinogradi, suncem okupani, nalaze se na istom mestu gde su se nalazili i pre više vekova, u "Mateju", na 200 m.n.v. u blizini Dunava , na obroncima Fruške gore, koji daju vrhunski kvalitet grožđa i vina. Porodica Živanović raspolaže sa 3 hektara svojih vinograda. Sledećih nekoliko godina u planu je "dizanje" još oko 10 hektara vinograda.

Veoma star recept po kojem se spravlja bermet , u karlovačkim porodicama čuvao se kao najveća tajna koja se prenosila sa kolena na koleno. Bio je služen na Ruskom, Engleskom I Bečkom dvoru I izvožen u Ameriku do Njujorka 30-tih god. prošlog veka. Proizvodi se od prirodnih vina uz dodatak 27 različitih špecija : suvog grožđa, pelena, rogača,slačice, oraščića,vanile,suvih smokvava I dr. Kada je trebalo rešiti neki nesporazum ili pak izdejstvovati neku povlasticu, iz Karlovaca bi se dopremali sanduci božanskog pića tzv. Bermeta i sve nesuglasice bi bile razrešene. Staro ime za bermet je Peleniš.
Vina , po kojima su Živanovići stekli slavu ponovo dobijaju priznanja, diplome I medalje na vinskim izložbama I sajmovima.

Kao najstarija vinarija u Karlovcima, porodica Živanović je široko otvorila vrata vinskom turizmu, odnosno posetiocima iz svih krajeva zemlje i inostranstva, ljubiteljima dobre kapljice. U starim podrumima i lagumu ugošćene su brojne grupe gostiju koje dolaze da degustiraju i uživaju u vinu, rakiji, medovači, medu kao i u "sremačkom fruštuku" sa domaćim seoskim specijalitetima.

bermet zivanovic

Podeli ovu vest

26/02/2021 0 comment

Gostilje, karakteristično zlatiborsko selo, ušuškano u zagrlljaju očuvane prirode podno Čigote i Borkovca na nadmorskoj visini od 1.000 metara predstavlja izuzetnu turističku ponudu.Meštani zdravog duha s ponosom čuvaju svoje vrednosti, kulturu življenja na ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti