fbpx

100 godina Fudbalskog saveza Srbije

100 godina Fudbalskog saveza Srbije

U Narodnom pozorištu, hramu srpske kulture, održana je završna svečanost povodom obeležavanja zlatnog jubileja 100 godina od osnivanja Fudbalskog saveza Srbije i dodela godišnjih priznanja FSS „Zlatna lopta Srbije“, najboljem fudbaleru, fudbalerki i najboljem treneru u 2019. godini.

U prisustvu predstavnika države, predsednice Vlade Ane Brnabić, ministara Vlade Srbije, predsednika UEFA Aleksandra Čeferina i njegovih saradnika, brojnih legendi srpskog i jugoslovenskog fudbala, uglednih članova iz mnogih sfera društvenog i sportskog života, svečana akademija FSS bila je podeljena u dva programska dela. Prvi se odnosio na pozorišnu predstavu koja je prisutne vodila kroz vreme, od dana osnivanja (13,april 1919), do današnjeg dana, i drugi, ceremonijalni deo, kada su uručena priznanja „Zlatna lopta FSS“ najboljim pojedincima u godini na izmaku.

Aleksander Čeferin, prvi čovek UEFA, pozdravio je predsednika Slavišu Kokezu i FSS čestitao jubilej…Imate znanje, treba vam i sreća, ali sreća prati hrabre. Pred vama je baraž i ja vem želim da uspete. Srećan vam jubilej i neka dugo živi srpski fudbal- rekao je predsednik UEFA Aleksander Čeferin koji je predsedniku FSS Slaviši Kokezi uručio specijalno priznanje UEFA.Poklonom je uzvratio predsednik FSS Slaviša Kokeza koji je Čeferinu uručio Zlatnu značku Fudbalskog saveza Srbije. U isto vreme specijalno priznanje pripalo je i Zoranu Lakoviću, direktoru nacionalnih federacija UEFA.Posle dodele priznanja predsedniku UEFA Čeferinu i Zoranu Lakoviću, bivšem generalnom sekretaru FSS, danas direktoru nacionalnih asocijacija UEFA, počela je specijalna pozorišna predstava, svojevrsno putovanje kroz vreme. Ono je počelo ulaskom kolpotera koji su uzvikivali „Najnovije vesti, osnovan Fudbalski savez“ i usput prisutnima delili reprint „Pravde“ sa datumom 14.april 1919. godina.

Priča o prvoj lopti u Srbiji koju je sa studija u Nemačkoj, doneo sin uglednog beogradskog trgovca Hugo Buli, prvoosnovanim klubovima, prvom takmičenju i organizaciji Saveza. Na velikom led ekranu ređale su se slike i stari crno-beli snimci sa početka fudbalske ere u Srbiji. Podsećanje kroz priču i na prvu odigranu utakmicu na Kalemegdanu 1986. godine, prvom osnovanom klubu Bački iz Subotice, Šumadiji iz Kragujevca…prvo takmičenje i prva utakmica reprezentacije 1920. protiv Čehoslovačke, a zatim i odlazak na Svetski kup u Montevideo 1930. godine. Sećanje na događaje sve do kraja Drugog svetskog rata i početka nove ere, osnivanja (1945.) dva naša najveća kluba, Partizana i Crvene zvezde. Prvi derbi i početak jugoslovenske lige.

Hronologija posleratnih događaja prati najveće uspehe našeg fudbala, a svaki taj nezaboravni čin u istoriji našeg klupskog i reprezentativnog fudbala ispraćen je burnim aplauzom aktera, onih koji su sa saigračima obeležili jednu epohu.

Od srebrne medalje na OI u Melburnu (1956.), olimpijskog zlata u Rimu (1960.), trećeg mesta na SP u Čileu 1962, finala KEŠ-a u Briselu Partizanovih „beba“ 1966.godine…I ovacije za Pericu Radenkovića, Dušana Maravića, Josipa Skoblara, Mustafu Hasanagića, Spasoja Samardžića…Sećanje i na EP u Italiji 1968. i nezaboravni gol Dragana Džajića, generaciju sa SP u Nemačkoj 1974. koju su predstavljali legendarni Ilija Petković i Stanislav Karasi. Mnogo emocija, aplauza. Na red je došla i 1979. godina koju pamtimo po uspehu Crvene zvezde u Kupu UEFA i golovima Dušana Savića. Koliko je tada jugoslovenska liga bila jaka govori i „čudo iz Niša“, evropski put Radničkog u Kupu UEFA. Osvojena je i bronza na OI u Los Anđelesu 1984. a član te generacije bio je Mitar Mrkela. Kraj 80-tih prošlog veka obeležila je Vojvodina osvajanjem titule prvaka Jugoslavije. A jedan od najvećih derbija na svetu, duel večitih rivala Partizana i Crvene zvezde svojom pojavom „predstavili“ su legende dva kluba, Momčilo Vukotić i Zoran Filipović…

Početak 90-tih i najveći uspeh jugoslovenskog klupskog fudbala, titula prvaka Evrope Crvene zvezde. Novu epohu reprezentativnog fudbala pamtimo po učešću reprezentacije na SP u Francuskoj, odnosno na EP u Belgiji i Holandiji…I naravno novi aplauzi za aktere Ivicu Kralja i Savu Miloševića, najboljeg strelca EP. Tu je i „svetski, a naš“ Bora Milutinović. Jedini selektor koji je bio akter na pet Mundijala sa pet različitih selekcija.

Dolazi vreme novih asova koje predvode Dejan Stanković, Nemanja Vidić, Marko Pantelić, Milan Jovanović, Miloš Krasić, Vladimir Stojković…I prvi put kao Srbija (2006.), protiv Čehoslovačke na oproštaju Pavela Nedveda. Slike iz Južne Afrike (2010.) i nezaboravne pobede protiv Nemačke. Sve do možda i najvećeg uspeha našeg fudbala i Novog Zelanda, gde smo postali prvaci sveta u uzrastu do 20 godina.

Po završetku pozorišnog dela, predsednik FSS Slaviša Kokeza pozdravio je sve prisutne goste…

Pred nama je mnogo izazova i vrednih, kapitalnih ulaganja koji su preduslov za sliku koju u Srbiji svi želimo. A to je pre svega izgradnja Nacionalnog stadiona, veoma važnog i zahtevnog projekta koji će fudbalsku Evropu i svet dovesti u Srbiju, kao i izgradnja potpuno novih stadiona koje će dobiti Kraljevo, Leskovac, Vranje, Subotica, Zaječar, Loznica, Novi Sad… Objekata koji će učiniti da dobijemo nove asove, buduće legende srpskog fudbala.

Uz čestitke svima nama, jer imamo privilegiju da obeležimo jedan ovako vredan jubilej, poželeo bih vam mnogo uspeha i srećne predstojeće praznike – rekao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza.

kokeza jubilej

 

 

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti