fbpx

Sjajne "ORLICE" spremne za OI u Tokiju

Sjajne "ORLICE" spremne za OI u Tokiju

Srećan olimpijski broj 4 za Srbe

Ženska košarkaška reprezentacija obezbedila je plasman na druge vezane Olimpijske igre i tako broj ekipnih sportova za Srbiju u Tokiju povećala za tri. Čekaju se još košarkaši.

Izabranici Igora Kokoškova imaju junsko-julske kvalifikacije za Igre u Tokiju. Turnir se igra u Beogradu i aktuelni olimpijski vicešampion veliki je favorit da u glavnom gradu Japana brani srebro iz Rio de Žaneira. Ako ne bude iznenađenja, to će biti četvrta ekipa koja će predstavljati Srbiju na Igrama.

To bi bio jedan kuriozitet, ali i nastavak tradicije. Naime Srbija, pod imenima SR Jugoslavija, SCG i kao samostalna država, na gotovo svim Igrama od raspada SFR Jugoslavije, osim na prvim 1996. učestvovala je sa četiri ekipe, ni manje, ni više. Od svih njih samo je muška vaterpolo reprezentacija učestvovala na svim igrama, a od 2000. kada je započeo taj neverovatan niz, na svakim Igrama osvojili su medalju. U Riju su se okitili prvim zlatom, a i u Japanu se očekuje napad na neku od medalja, uprkos tome što su vezali dva velika takmičenja bez odličja, prvi put posle 37 godina.

Košarkaši su 1996. bili najbolja ekipa sa osvojenim srebrom, ali od tada pa sve do Rija, nije osvojena medalja za jednu od omiljenijih reprezentacija. Ne samo to, Srbija je čak i propuštala učešće na Igrama 2008. i 2012. Stoga osvojeno srebro pre četiri godine bio je zaista kapitalan uspeh, a svi se nadamo da će se ekipa ponovo naći na najvećoj smotri svetskog sporta, a potom i napasti jedno od odličja.

Od 1988. čekalo se da se košarkašice nađu na Olimpijskim igrama i to su konačno uspele pre četiri godine na čelu sa Marinom Maljković. Ne samo da su učestvovale, već su Lavice osvojile i bronzanu medalju i na taj način nastavile jedno od najsvetlijih razdoblja, ako ne i najsvetlije u istoriji ženske košarke na ovim prostorima. Posle evropskog srebra u Beogradu, košarkašice su ubedljivom igrom u kvalifikacijama, došle u priliku da u Tokiju jure novu medalju.

Prvi put od Seula 1988. pre četiri godine u Riju na Igrama učestvovale su dve ženske selekcije. Pored košarkašica na olimpijskim borilištima našle su se i odbojkašice, koje su se okitile srebrnom medaljom, što je prva medalja ikada za žensku odbojkašku reprezentaciju. U međuvremenu izabranice Zorana Terzića etablirale su se kao jedna od najjačih svetskih sila, može se reći ikada, jer su istovremeno olimpijske vicešampionke i svetske i evropske šampionke, tako da u Tokiju imaju šansu da objedine titule.

Doduše, postoji šansa da Srbija dočeka ono što do sada nikada od raspada velike države nije, a to je da ima pet ekipa i to čak tri ženske. U konkurenciji da ode na Olimpijske igre je ostala još i ženska rukometna reprezentacija, koja će u martu igrati kvalifikacioni turnir u Mađarskoj, a pored domaćina za jedno od dva mesta boriće se još i aktuelni evropski vicešampion Rusija i još jedna ekipa, koja će naknadno biti poznata. Svakako da izabranice selektora Obradovića čeka težak zadatak, ali nipošto ih ne treba otpisivati pre vremena.

Na Igrama u Tokiju već drugi put zaredom neće biti odbojkaša, koji su jedini pored vaterpolista sa osvojenim zlatom od raspada velike države. Takođe, neće biti ni rukometaša, koji su učestvovali 2000. i 2012. kao ni fudbalske reprezentacije koja je dobacivala do grupne faze 2004. i 2008.

 

Autor
Vladimir Vesić

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti