fbpx

Kusturica organizuje "Boljšoj" na Mećavniku - 350 minuta čiste ruske muzike

Kusturica organizuje "Boljšoj" na Mećavniku - 350 minuta čiste ruske muzike

Festival klasične muzike „Boljšoj" održaće se prvi put na Mećavniku, na Mokroj gori od 13. do 15. septembra, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

Idejni tvorac festivala je reditelj Emir Kusturica, a festival je rađen po uzoru na filmski festival „Kustendorf". Kako su objasnili organizatori, ideja festivala je promocija što većeg broja mladih talenata iz Srbije i Republike Srpske, a poziv za učešće u takmičarskom delu programa poslat je svim srednjim muzičkim školama i muzičkim akademijama u Srbiji.

-Kako je glavni pokrovitelj festivala Gasprom, tema takmičarskog dela programa biće izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija. Poslat je veliki broj prijava iz Srbije i Republike Srpske, pa će posetioci tokom ova tri festivalska dana imati priliku da čuju oko 350 minuta čiste muzike ruskih autora. Svakog dana održavaće se, pored takmičarskog dela, na glavnoj bini i revijalni program na alternativnoj bini, na kojoj će se izvoditi kompozicije ruskih, ali i drugih autora - najavio je Dejan Sparavalo, selektor takmičarskog programa festivala, dodavši da veruje da će ovim festivalom „staviti tačku" na mapu evropskih i svetskih festivala klasične muzike.

Organizatori festivala se nadaju da će biti prilike da se festival razvija i da će u nekoj od narednih godina uspeti da organizuju i master program za studente iz Srbije i inostranstva, koji će biti voljni da unaprede svoje znanje uz pomoć stranih stručnjaka iz muzičkog sveta.
Festival će 13. septembar otvoriti Emir Kusturica, a u okviru ceremonije otvaranja nastupiće Divna Ljubojević i hor „Melodi". U glavnom festivalskom programu publika će imati prilike da čuje Češki nacionalni simfonijski orkestar sa dirigentom Janom Kučeromruski, pijanistu Jurija Rozuma i Kusturičin „No smoking orchestra", koji će održati koncerte na glavnom trgu Drvengrada.

Organizacioni tim je za najbolje izvođače pripremio nagrade. Ove godine će to biti zlatna, srebrna i bronzana babuška za prva tri mesta. Žiri ovogodišnjeg festivala čine: Zoran Komadina, Viktor Bajler i predsednica žirija Rita Kinke.
Muzički program biće propraćen i retrospektivom ruskih filmova u selekciji Dunje Kusturice. Ulaz na festival je besplatan.

autor:M.Bojanić

 

Podeli ovu vest

23/10/2015 0 comment

Dаni pоvrtаrа „Glоgоnjskа јеsеn“ je poslovno-turistička manifestacija koja se održava poslednje nedelje oktobra. Manifestacija ima za cilj promovisanje povrtarskih proizvoda iz Glogonja. „Glоgоnjskа јеsеn“ је sаdа vеć nаširоkо pоznаtа mаnifеstаciја i јеdnа оd vоdеćih u rеgiоnu. Pоrеd prеdstаvlјаnjа glоgоnjskih pоvrtаrа, prоizvоdnih, kulturnih i ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti