fbpx

"Dani ruskog filma" u Andrićgradu,Kusturica: Ruski filmovi su baza filmskog jezika

"Dani ruskog filma" u Andrićgradu,Kusturica: Ruski filmovi su baza filmskog jezika

Projekcijom filma „Ostrvo", Pavela Lungina, u multipleksu „Doli Bel" u Andrićgradu, je sinoć počela manifestacija „Dani ruskog filma", na kojoj će ljubitelji filmske umetnosti iz Višegrada i susednih mjesta imati priliku da vide nekoliko značajih ruskih filmova.

Otvaranju manifestacije, pored domaćina, filmskog režisera Emira Kusturice, prisustvovala je delegacije Ruske ambasade u BiH, koju je predvodio zamenik ambasadora Aleksej Keretedžijenc, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, te sveštenici višegradske eparhije, Srpske pravoslavne crkve.

Kusturica je rekao da je vrlo važno da postoje ovakve revije i festivali, podsećajući da su u vreme propagande bivšeg Sovjetskog saveza u Rusiji nastali najbolji filmovi.

- Put svetske kinematografije se razvija zahvaljujući velikim talentima. Tako su u Rusiji, pored Ajzenštajna koji je poznat po takozvanoj montaži-atrakciji, koji je bio najjači predstavnik ruske propagandne filmske škole, postojala još dva značajna filmska stvaraoca – Dovženko iz Ukrajine i Rus Podelkin, podsetio je Kusturica, naglašavajućui da su oni napravili značajne filmove za koje tvrdi da su baza filmskog jezika.
Osvrćući se na početke nemog filma, Kusturica je pojasnio da su, za razliku od Čapljina, Grifita i američkih autora, ruski autori snimali dela koja je karakterisao filmski poetski jezik.

- Film Zemlja, Aleksandra Dovženka je baza svega što sam ja u životu napravio, naglasio je Kusturica, objašnjavajući da to delo nije ni literatura, ni muzika, ni drama.

Najavljujući film „Ostrvo", Kusturica je rekao da je to jedan od najznačajnijih ruskih filmova snimljenih u posljednjih 20 godina, koji na neobičan način prikazuje religiju, izražavajući ideju ljudskog bitisanja, postojanja i opstanka.

- Drago mi je što ovom revijom počinjemo sa programskim predstavljanjem nacionalnih kinematografija, rekao je Kusturica, najavljujući da će u budućnosti „Andrićev institut" na ovakve manifestaciuje dovoditi i filmske autore.
Zahvaljujući se organizatorima što su u kompleksu Andrićgrada omogućili višegrađanima da se upoznaju sa značajnim filmovima ruskih autora zamenik ambasadora Rusije u BiH, Aleksej Keretedžijenc je rekao da je ovo početak buduće saradnje, izražavajući očekivanje da će uskoro biti sličnih kulturnih manifestacija.

Programom „Dana ruskog filma" biće predstavljeno pet novi igrani i tri animirana filma. Reč je o filmovima iz kategorije najkvalitetnijih ruskih ostvarenja, od kojih su neki nominovani i za Oskara.

Ljubitelji ruskog filma će do 25. aprila u Andrićgradu, pored filma „Ostrvo", imati priliku da, na besplatnim projekcijama, vide filmove „Deveta Četa" , „Čudo" , „Olimpius Inferno" i „Pop", kao i animirane filmove „Dobrinja Nikitić", „Zmaj Gorinić" i „Knez Vladimir".

Izvor: opštinasokolac.net/Slavko Heleta

Podeli ovu vest

12/03/2015 0 comment

Sam naziv žalfije (lat. Salvia officinalis) na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani veoma koristili u lečenju raznih bolesti, a officinalis znači lekovit.  Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti