fbpx

Film "ENKLAVA" premijerno danas u Zvečanu

Film "ENKLAVA" premijerno danas u Zvečanu

Domaći film "Enklava" reditelja i scenariste Gorana Radovanovića biće prikazan danas u Zvečanu u znak sećanja na žrtve martovskog pogroma 2004. godine.

Projekciji će prisustvovati i fudbaler Dejan Stanković kao promoter filma koji za ovu priliku dolazi sa svojom decom iz Italije. Stanković će se družiti sa decom u Zvečanu, kao i decom glumcima sa Kosova i Metohije koja su igrala u filmu.

"Enklava" od 19. marta ulazi u više od 30 bioskopa širom Srbije (Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Užice, Kruševac, Jagodina, Smederevo...).

Uspešna beogradska premijera bila je na nedavnom Festu. Posle izuzetnog prijema publike, koja je posle projekcije u prepunoj velikoj dvorani Sava centra nagradila ekipu filma ovacijama punim emocija, "Enklava" je dobila i nagradu žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci.

"Enklava" obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije.

Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Njihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera.

Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan starac će ipak biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani.

Glavni glumci su, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, dva dečaka sa Kosova - Filip Šubarić i Denis Murić (koji je posle fascinatnog debitovanja u "Enklavi" zaigrao i u filmu "Ničije dete").

Podeli ovu vest

23/05/2013 0 comment

Najznačajniji domaći pozorišni festival - Sterijino pozorje, tokom koga će publika moći da vidi 11 od odabranih 12 predstava, biće održan u Novom Sadu od 25. maja do 3. juna, a otvoriće ga "najveći srpski znalac u svetu", reditelj Emir Kusutrica, najavili su u četvrtak organizatori. Prva predstava na repertoaru 58. Pozorja biće mjuzikl "Zona ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti