Povodom 200 godina od rođenja Njegoša, MONA otvorila izložbu u Nikšiću

Povodom 200 godina od rođenja Njegoša, MONA otvorila izložbu u Nikšiću

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija u Crkveno-narodnom Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u ponedeljak 12. avgusta 2013, a povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, otvorena je izložba skica, crteža i kostima kolekcije "Njegoš", koje je za modnu kuću Mona uradila poznata umetnica Olja Ivanjicki.

Izložbu čine skice i crteži na osnovu kojih je 2007, povodom 160 godina od prvog objavljivanja „Gorskog vijenca" realizovana ova kolekcija visoke mode, a saradnici Olge Olje Ivanjicki na kolekciji "Njegoš" bio je tim kreatora Mone. O tome je na večeri otvaranja izložbe u Nikšiću govorila gđa Nada Momirović, art direktor modne kuće Mona.

"Radeći na ovoj kolekciji Olja Ivanjicki je povezala Njegoša, Crnu Goru, Srbiju i Rusiju, jer je ona, kao što znate, bila Srpkinja ruskog porekla. Kroz priču o Lovćenskom tajnovidcu, koji nas je uveo u tajne ovog i onog života, Olja je sve nas povezala neraskidivim vezama slovenske duše i pravoslavne religije. Sama kolekcija, odnosno crteži i skice po kojima su radili kreatori Mone, sadrži tri segmenta – Njegoš na svom vladičanskom dvoru, okružen ljudima poput Sime Milutinovića Sarajlije, Vladike Danila, Vuka Karadžića, Ljube Nenadovića, Branka Radičevića, a tu su i dvorske dame, čiji raskošni kostimi predstavljaju stilizaciju crnogorskog zubuna, rađeni u svili, kadifi i somotu".

"Drugi deo kolekcije čine skice, crteži i kostimi posvećeni Rusiji, odnosno ruskom caru Nikolaju i ruskoj carici, ruskom dvoru, jer je Njegoš, kao što je poznato, više puta išao u Rusiju, gde je 1833. i zavladičen u prisustvu ruskog Patrijarha, cara Nikolaja i cele njegove svite. Treći deo kolekcije odiše atmosferom evropskih gradova Venecije, Beča, a uvod u ovu kolekciju je ovaj poznati Oljin portret Petra Drugog Petrovića Njegoša. Radeći na njemu Olja je kazala da je kroz njegov mlad i moćan lik želela da izrazi svu lepotu i duhovnu snagu kako Njegoša tako i ovog naroda, rođenog na ovom stenovitom području, koji je jak kao ove stene koje se sa visina spuštaju u morske dubine", kazala je Nada Momirović.

izlozba-kolekcije-mona-olje-ivanjicki-niksic-2013-2

Izložbu je prigodnim slovom svečano otvorio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, zahvalivši modnoj kući Mona na osećaju da u slavu Njegoševog jubileja organizuje ovu značajnu izložbu i na taj način predstave javnosti svoj dragocjeni rad. "Poznato je, draga braćo i sestre, da se Njegoš bavio, neću reći modom, ali se bavio nošnjom. Može se, naravno, naći veza između mode i nošnje, ali kada je Njegoš u pitanju onda je poznato i to, ostalo je predanje, ne znam da li je potvrđeno u dokumentima, da je Njegoš dao nacrt crnogorske kape. Crna boja označava korotu srpskog naroda za Kosovom, crvena boja na tjemenu prolivenu krv i četiri slova Srbinova. Bilo je tu raznih izmjena, ali to je crnogorska kapa koja je bila i ostala, druge se mijenjaju, dopunjavaju. Poznato je, takođe, da se Njegoš trudio da predstavi Crnu Goru u najboljem svjetlu i boljelo ga je kada je po Evropi slušao o Crnoj Gori i Crnogorcima kao divljem narodu i divljim plemenima. Koristio je zato svaku priliku, naročito, u Rusiji, gdje je nalazio najviše razumijevanja, da Crnu Goru predstavi sa onim čime se ona može ponositi. Jednom prilikom, poslao je u Petrograd, koristeći milost srpskog dvora, mušku i žensku crnogorsku nošnju koje su izazvale veliko interesovanje na ruskom dvoru. Govori se da je carica dva puta dolazila da gleda tu nošnju i divila se njenoj ljepoti, nošnji i običajima, jer nošnja, zapravo, mnogo toga simboliše. Petrovići su, kasnije, još dopunjavali nešto na crnogorskoj nošnji i, koliko mi je poznato, možda u doba kneza Danila, ali svakako u doba kneza Nikole, crnogorska nošnja je dopunjena dušankom, a to je dio odjeće u crnogorskoj nošnji nazvan po caru Dušanu. Tri boje zastupljene u nošnji crvena, plava i bijela uzete su sa ruske zastave, koja je postala zastava svih južnih Slovena, pa i Crne Gore u doba Petrovića".

"Bitno je da, posmatrajući izložene eksponate, ukažemo i na veliki poduhvat da se Crna Gora, Srbija i Rusija upoznaju iz jednog interesantnog ugla, iz ugla nošnje, tačnije rečeno, iz ugla estetike, ljepote onoga što nas predstavlja u naboljem svjetlu i najboljem izdanju. Na ovdje prikazanim nošnjama ima puno dostojanstva, otmenosti, istorije, predanja i to je ono što je, takođe, važno prilikom obilježavanja velikog jubileja, kakav je dvjestagodišnjica Njegoševog rođenja, kao i ovi čudesni crteži Olje Ivanjicki, njena inspiracija Njegošem i svakako ovaj Njegošev portret, koji je ušao u zbirku najljepših Njegoševih portreta, urađenih do dana današnjeg", istakao je Njegovo Preosveštenstvo.
Izložba skica, crteža i kostima kolekcije "Njegoš" u Crkveno-narodnom domu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću biće otvorena do 20. avgusta.

 

Podeli ovu vest

05/11/2013 0 comment

U petak 8. novembra Pozorište na Terazijama izvodi svoju 278. premijeru. Mjuzikl ŽENIDBA I UDADBA, po tekstu Jovana Sterije Popovića, režira Vladimir Lazić. Originalnu muziku napisao je Momčilo Bajagić Bajaga, tekstove songova Željko Mijanović, dok je koreografiju postavila Milica Cerović. Kostimograf je Snežana Šimić, scenograf Dragan Lazić, a ...

18/11/2019 0 comment

Jedna od najstarijih sorti jabuka u našim krajevima. Plod jabuke Šumatovka je sitan i srednje krupan, crvene boje i blago ...

04/12/2019 0 comment

 Preseveta Bogorodica je prva zavetovana device u istoriji hrišćanstva.Na ovaj dan u Jerusalimu je izvršen svečani čin ...

31/12/2019 0 comment

 Kićenje jelke u Rusiji je stari običaj i nezamislivo je da se u susret pravoslavnom Božiću hramovi ne okite jelkom, a naravno i svaki dom u ...

19/01/2020 0 comment

 Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Na taj dan, 30. godine naše ere, Isus Hrist - koji je dotle, kao drvodelja, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!