fbpx

DANI KRALJICE JELENE, Raška od 6. do 12. juna

DANI KRALJICE JELENE, Raška od 6. do 12. juna

Manifestacija „Dani kraljice Jelene“ od 2006. godine na originalan način predstavlja kulturu, tradiciju i istoriju raškog kraja.

Niz višednevnih kulturno-umetničkih događaja nazvan je po njegovoj ktitorki Svetoj kraljici Jeleni, supruzi srpskog kralja Uroša I. Ove godine publika će imati priliku da uživa u bogatom programu od 06. do 12. juna.

Tradicionalna manifestacija „Dani kraljice Jelene“ neguje sećanje na vladarku i svetiteljku, kraljicu Jelenu, ženu kralja Uroša I. Pored toga manifestacija na originalan način predstavlja istoriju raškog kraja. Niz višednevnih kulturno-umetničkih događaja poput izložbi, pozorišnih predstava, predavanja, radionica, koncerata, sportskih turnira i dečijeg programa, koji se tom prilikom odvijaju u Raški i porti manastira Svetih Blagovesti – Gradac postaju deo kulturne tradicije Raške.

U ovogodišnjem programu učestvuju različiti stručnjaci, poznati profesori, umetnici, duhovnici, glumci, muzičari i kulturno-umetnička društva.

Prvog dana, 6. juna sa početkom u 12 časova u Domu kulture u Raški održaće se tribina za decu osnovnih škola Bezbednost dece na internetu. Mnogo je prednosti koje nam donosi internet i moderna tehnologija, ali moramo biti oprezni jer korišćenje te mreže nosi i mnogo rizika i zato je veoma važno da se podigne svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta. Svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta. Važno je da deca, roditelji i nastavnici budu edukovani i informisani o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta.

U četvrtak, 8. juna u Osnovnoj školi „Jošanička banja“ od 13 časova biće održana radionica izrade brojanica Zbog tebe brojim, zbog ljubavi postojim. Cestrinstvo manastira Gradac u okviru ove radionice pokazaće tehnike i načine pravljenja brojanica koje se praktikuju u manastiru. Vođa radionice je monahinja Tamara Miladinović. Samo pravljenje brojanica može imati terapijsko dejstvo kao i svaki ručni rad. Svaka brojanica može biti unikat. Pored toga što kreativno stvaraš svojim rukama možeš napraviti nesvakidašnji poklon onima kojima želiš da pokažeš ljubav.

U okviru „Dana kraljice Jelene“ i ove godine za decu osnovnoškolskog uzrasta je predviđena radionica mozaika Kamenčić jedan sam nije vredan u porti manastira Gradac. Vođa radionice je Ljiljana Rivić. Ideja radionice je da deca u tri dana susreta kroz grupni rad urade svako po neki deo mozaika. Sklop duhovnog i umetničkog je najbolji način prikazati deci i objasniti važnost neke ličnosti, a s druge strane dati im dozvolu da mogu da stvore nešto što je od velike važnosti i za njih i za druge koji su posmatrači jednog dečijeg dela koje ostaje iza njih . Devetog juna radionica će biti održana od 13 do 16 časova, desetog juna od 10 do 13 časova i 11. juna od 10 časova.

Devetog juna od 18 časova možete prisustvovati i otvaranju izložbe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika HELENA, SERBIAE REGINA u galeriji Centra za kulturu Gradac.

Kada je, pre više od jednog veka čuveni Gabrijel Mije tokom svojih istraživanja u Srbiji, u potrazi za vizantijskim slikarstvom napravio prve fotografije, tada oronule i zapuštene zadužbine – kraljice Jelene Anžujske, sigurna sam da nije ni slutio da će 116 godina kasnije, u francuskoj prestonici, u kvartu Bobur, preko puta jednog od najvećih svetskih muzeja savremene umetnosti, manastir Gradac u svom punom sjaju biti počasni gost. Kao što je Beli Anđeo iz Mileševe simbol najvećih slikarskih dostignuća srednjeg veka, tako je manastir Gradac simbol ličnosti i života svoje ktitorke – prosvećene srednjovekovne srpske kraljice, monahinje i svetiteljke Jelene Anžujske – istakla je Danijela Vanušić na otvaranju izložbe u Parizu.

Nakon izložbe od 18:30 časova sledi predavanje dr Dubravke Preradović – Postavili su temelje istraživanjima Gradca Gabrijel Mije i njegovi đaci i saradnici.

Dr Dubravka Preradović je naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU. Dr Preradović je prvi laureat nagrade „Aleksandar Deroko“ koju je dobila 2021. godine za projekat „Gabrijel Mije i istraživanja stare srpske arhitekture“, koji čine izložba održana u Galeriji nauke i tehnike SANU, katalog izložbe i zbornik naučnih radova.

U subotu, 10. juna od 10 časova u Sportskoj hali u Raški odigraće se turnir u odbojci za decu Serviraj za radost. Organizator turnira je je odbojkaški trener Dragiša Živković.

U vreme kada smo svi mnogo vremena provodimo za ekranima važno je istaći značaj bavljenja sportom od najranijeg uzrasta, negovanje timskog duha i dečje radosti.

10. juna od 16 časova očekuje vas stručno vođenje kroz izložbu.

Izložba HELENA, SERBIAE REGINA, po zamisli autorskog tima, je sastavljena iz tri celine. Prva celina je posvećena kraljici Jeleni, zanimljivoj ličnosti katoličkog porekla koja je udajom za kralja Uroša I postala deo srpske vladarske porodice Nemanjića. Drugi segment izložbe je posvećen Jeleninoj najvažnijoj zadužbini, pravoslavnom manastiru Gradac. Njegov katolikon – Blagoveštenski hram – predstavlja, kako po svojoj arhitekturi i skulpturi, tako i po živopisu, jedan od najznačajnijih i najlepših ostvarenja srpske umetnosti XIII veka. Treća celina pokazuje sistematsko nastojanje i brigu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da tokom XX veka i u prvim decenijama XXI stoleća spreči i zaštiti urušavanje gradačke crkve – ističe docent dr Dragana Pavlović, istoričar umetnosti.

A od 17:30 časova sledi tribina profesora Predraga Dragutinovića Zadobiti dar ljubavi. Nasleđe kraljice Jelene.

Na pitanje Da li je ljubav dar ili se ljubav stiče? profesor Predrag kaže: Na ovo pitanje nema terijskog odgovora. Na njega se odgovara životom dostojnim Božjeg poziva. Jedan takav život vodila je kraljica Jelena. Ušavši u nasleđe božanske ljubavi darovane Crkvi Hristovoj, ona nije bila samo pasivni primalac iste, već aktivni delatnik, svedočeći “veru koja kroz ljubav dela”. Ona nam je tako predala ono što je primila, ona je umnožila dar ljubavi i dala nam ga u nasleđe.

Od 20 časova u Domu kulture u Raški sledi pozorišna predstava VOZ, Zvezdara teatar iz Beograda u režiji Voje Brajovića. U predstavi igraju Sergej Trifunović i Voja Brajović.

U nedelju, 11. juna od 9 časova vas pozivamo na SVETU LITURGIJU koju će ulepšati pojanje dečjeg hora Crkvene opštine novosadske.

Nakon Svete Liturgije sledi koncert grupe Kalem u porti manastira Gradac. Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Nakon koncerta uslediće nastup dečjeg hora Đurđevak (Mnogi „Đurđevčići“ započinju svoje horsko članstvo od svoje četvrte godine i osim što rastu fizički, i duhovno uzrastaju pevajući Gospodu pa tako od malih Đurđevaka izrastu veliki Đurđevci i tako nastane još jedna grupa pod nazivom Etno grupa Đurđevak) i Sveti Đorđe (Crkveni hor pri crkvi Svetog velikomučenika Georgija iz Užica. U svom gradu hor redovno učestvuje svojim pojanjem na Svetoj Liturgiji svake nedelje kao i na mnogim verskim praznicima u slavu Boga i njegovih svetih) i nastup Nacionalnog hora AVIA ARHANGELI, Zavičajno društvo Stara Pavlica.

Takođe, možete prisustvovati završetku radionice mozaika Kamenčić jedan sam nije vredan i izložbi Gastronomija raškog kraja i RADIONICI OSLIKAVANjA fragmenata zidnog slikarstva koju će voditi msr Marijana Protić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Poslednjeg dana, 12. juna od 14 časova u Domu kulture u Raški odigraće se predstava za decu Veliki svet male Zoe u režiji Aleksandre Đurić. U predstavi igraju Tijana Jakovljević, Aleksandra Đurić i Petar Mihailović.

Organizatori „Dana kraljice Jelene“ su Opština Raška, Turistička organizacija Raška, Centar za kulturu Gradac, sestrinstvo manastira Gradac i Srednja škola Kraljica Jelena.

Dobro došli!

Dani Kraljice Jelene plakat 50x70cm 01 0 1280x768

Podeli ovu vest

29/04/2018 0 comment

U najviše slučajeva brak se sklapao prema sporazumu i želji roditelja, a u nekim slučajevima momak i devojka se nikada nisu ni videli. Prosidba se obavljala preko provodadžije (posrednika između momačkog i devojačkog domaćinstva). Kada devojkina porodica pristane na prosidbu, poručuje se momkovoj porodici da dođe na „pijenje.“ ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti