fbpx

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Tradicinalna kulturno privredna manifestacija, jubilarni 45. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", počela je  u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca.

Sabor će biti nastavljen danas smotrom kulturno umetničkih društava Šumadije i Pomoravlja i njihovih gostiju iz cele Srbije i inostranstva, koji će, na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke. Gostujuća KUD će nastupiti u revijalnom delu programa.

Kulturno umetnički program, na svečanom otvaranju, "posveta je junacima iz bajke - Sećanje na Veliki rat", režija Radojica Kuzmanović, scenario Marija Bišof a učetsvuju glumci: Momir Bradić, Slobodan Boda Ninković, Marko Živić, Andrija Kuzmanović i Vesna Patrović. Nastupiće Hor "Kosta Abrašević" i igrači Ansambla "Kolo", dirigent je Ivanka Stojkov a korerografi Goran Mitrović i Velimir Arovski, a relaizacija Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Osnovnoj školi u Kaleniću biće otvorena izložba "Srbija i veliki rat" u organizaciji Srpskog bibliofilskog društva Beograd.

Na Letnjoj pozornici kraj Klanićke reke, nastupiće više od 20 KUD i Vokalnih grupa a organizatori očekuju posetu od 15. 000 do 20. 000 ljudi.

Biće izabrana najlepša devojka Sabora, devojka sa najdužim pletenicama, muškarac sa najdužim brkovima i najlepša, očuvana, muška i zenska narodna nošnja Šumadije.

U manastirskoj porti biće upriličena izložba domaće radinosti, takmičenje zdravičara, priprema i degustacija starih jela Levča.

Podeli ovu vest

24/08/2014 0 comment

Za ulogu Tirketa u filmu "Montevideo, vidimo se" Miloš Biković je sinoć glasovima publike izabran za glumca prve večeri "Filmskih susreta". Mladi glumac, koji je 2011. godine na "Filmskim" poneo nagradu "Car Konstantin" takođe za rolu Tirketa u prvom filmu "Montevideo, vidimo se", kaže da mu je bilo teže da tumači ovaj lik u drugom nastavku. ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti