fbpx

Puder - čudotvoran proizvod za besprekoran ten

Puder - čudotvoran  proizvod za besprekoran ten

Lepota žene oduvek se merila lepotom lica, što je vremenom rezultiralo pronalaženjem savršenog proizvoda za besprekorni ten . Na lestvici omiljenih kozmetičkih preparata odmah iza karmina , nalaze se puderi.

Puderi nove generacije ne samo da prekrivaju nepravilnosti i štite kožu od nepovoljnih uticaja okoline, nego su prilagođeni potrebama pojedinih vrsta kože. Suvu kožu tokom celog dana vlaže, mešovitu matiraju, a zrelu kožu dejstvom liftinga pomlađuju.
Teksture najnovijih pudera fine su i kremaste, lako se nanose i daju utisak potpune stopljenosti s kožom. Osim toga, oni sadrže zaštitne faktore (čak do visokog faktora 15), vitaminske koktele (mešavine najčešće sadrže vitamin E, delotvoran antioksidant koji istovremeno štiti kožu i vlaži, vitamin, F koji štiti ćelijsku membranu, i vitamin, A koji zadržava vlagu), kao i biljne ekstrakte .

puder pudrijera

Sa mineralnim puderom na licu, na primer , moguće je doslovno zanemariti prvo pravilo nege kože – čišćenje lica pre spavanja – bez bojazni na štetne posledice po kožu lica.
Žensko je lice kroz istoriju prošlo mnogobrojne rituale lepote. Već su stari Egipćani poznavali celi niz kozmetičkih preparata , među kojima su najkorištenije bile upravo smese za bojenje kože lica. Stare Rimljanke izbeljivale su kožu lica otrovnim olovnim supstancama , a ova je praksa ostala popularna sve do 18. Veka kada njena belina označava pripadnost visokom staležu.

Moderna upotreba pudera vezuje se za pozorišne daske na kojima je nemački glumac Karl Baudin mešajući pastu od cinka, svinjske masti i okera pokušavao da sakrije pregib između perike i čela. Videvši primenjivost ove prakse drugi su glumci prigrlili Baudinov izum nakon čega nastupa komercijalizacija pudera. Godine 1914. Max Factor predstavio je Pan Cake make up napravljen u svrhu što prirodnijeg izgleda filmskih glumaca prilikom snimanja krupnih kadrova i time pokrenuo revoluciju u proizvodnji pudera.

Iako su prvi proizvedeni puderi štetili koži i zatvarali nezine pore sprečavajući je pri slobodnom disanju, danas puder služi kao pomagač lepoti, ali i zdravlju kože. Tako kozmetički hemičar Nik Morante naglašava kako, bez obzira na oblik, puder uvek sadrži iste osnovne sastojke – hidratantnu kremu, boju, a njegovu bazu predstavlja obično voda, ulje ili vosak.

Određeni njegovi sastojci pomažu pri lečenju kožnih bolesti. Naime, puderi koji sadrže kaolin glinu ili neki od apsobirajućih prašaka sprečavaju sjaj i pomažu pri kontroli masti. S druge strane , suva koža uživaće na podlogama koje u sebi sadrže avokadovo, sezamovo ili ulje jojobe, dok je salicilna kiselina savršena u borbi protiv nepravilnosti.

Na tržištu su takođe sve zastupljeniji mineralni puderi koji u svojem sastavu sadrže minerale – čvrste anorganske supstance koje se prirodno nalaze u stenama i tlu. Kada se koristi u kozmetici, mikronizovani kristali reflektuju svetlo i tako umanjuju i zaglađuju nepravilnosti kože, bore i mrlje čime doprinose lepom izgledu lica.

puder devojka unutrasnja

 

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti