fbpx

Elegantna letnja klasika: mornarske pruge

Elegantna letnja klasika: mornarske pruge

Mornarske pruge su simbol elegancije i letne ležernosti, postale su čista klasika kojoj se na neki način vraćamo svako leto.

To je izvorni (i izvozni!) francuski šarm. Naime, legendarni, mornarski uzorak rođen je davno – tačnije 27. 4. 1858. godine kad su francuske vlasti donele zakon u kojem je, između ostalog, pisalo i da su prugaste plavo - bele (pletene!) majice nova uniforma mornara u pokrajini Bretanja. Ime joj je bilo marinière ili matelot.Pruge su ubrzo zarazile i ostale mornare, nosili su ih svuda i po ceo dan. Zabeleženo je čak da je taj uzorak spasio živote: kad bi mornar pao u more jednoličan ga je uzorak itekako isticao u mutnom morskom okruženju.

Originalan dizajn imao je 21 prugu, po broju Napoleonovih pobeda.

Od 1889. godine originalne mornarske majice proizvode se u Bretanji.

Svetu mode ju je, kao novi, zanimljivi uzorak i kroj, predstavila u navy kolekciji Koko Šanel , 1917. godine. Ubrzo su "Breton Stripes" postale sinonim ležernog stila devojaka i žena iz visokog društva na južnoj obali Francuske.

Prugasta  majica imala je relativno miran i fini život sve do polovine prošlog veka kad su je „isfurale“ nove supkulture na čelu s anti-konformistima .

Do tada je ta kreacija zacementirala svoj status u visokim krugovima. Bogate supruge nosile su je uz blejzer i široke ležerne pantalone. Tako im je predložila Coco Chanel i one su se toga držale.

Kako su bogataši sve više putovali, a visoko društvo provodilo vreme u luksuznim odmaralištima na obali, tako je i tom stilu rasla popularnost.

Iako su pruge danas na svemu i svačemu, one su definitivno sinonim za casual eleganciju kojoj je Koko utabala put.

mornarske pruge 1

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti