fbpx

Gastronomija

Vrlo jednostavan recept, brza naopaka pita od jabuka- Tart Tatin koja se može ponavljati u beskrajnim varijacijama, slatkim i slanim, od jabuka, dunja... Jedna od…
Ovaj napitak će vas lepo zagrejati zbog đumbira i njegovog prirodnog svojstva da pojačava cirkulaciju. POTREBNO JE:200 ml vode, 10 g svežeg korena đumbira, 150…
Ove šnicle su energetski odlično proteinsko jelo za hladne zimske dane, mekane,sočne i veoma ukusne. Bitno je samo da ih dobro ukrčkate,kako bi sav svoj…

URNEBES TORTA

 Pravljenje torti je vrhunac u kulinarstvu.Ova torta, puna čokolade,lešnika i badema je jednostavno fantastičan desert! Potrebno je: 21 jaje375 g putera250 g oraha100 g čokolade…
Karakačani su mleko prerađivali u sir manur,upravo su oni proizvodnju sira i tehnologiju preneli u staroplaninske krajeve još krajem 18. i početkom 19.veka.Danas u Srbiji…
Ovaj način pripreme teletine je bio zastupljen još u srednjovekovnoj kuhinji, veoma sočno i ukusno meso, zdrav i lep obrok. Potrebno je: 1 kg jteletine,…
Konačno je pao prvi, januarski sneg. Da se zagrejete u hladnim danima, ništa lepše od tople čokolade.Ova je posebno ukusna i kemasta. Uživajte! 200ml mleka,200ml…
Ovo je neodoljiva torta,koja će da vas osvoji za sva vremena, jer se svrstava u jednu od najukusnijih torti na svetu.Ponos je svih domaćica koje…
Ove šnicle su vrhunski specijalitet sa Zlatibora, mnogi će reći kad ih probaju da su najukusnije koje su jeli. Potrebno je: 4 juneće ili teleće…
Sok od sveže svekle, šargarepe i jabuke je prava riznica vitamina i gvožđa. Cvekla daje predivnu boju, a šargarepa, jabuka i limun ukus. Dodajte i…
Paprike su zaštitni znak juga Srbije,naročito doline Jablanice.To su izuzetno kvalitetne paprike, koje dobro sazrevaju na svetlosti,posle branja se posebnom tehnologijom suše da očuvaju sva…
Punč, aromatično piće je stiglo čak iz Indije došao preko engleskih moreplovaca u 16. veku. Novi ukus nije se dugo pripreman po izvornoj recepturi od…
Strana 74 od 109
31/10/2013 0 comment

Osnovna karakteristika ovog jela je sud u kojem se ovo jelo sprema. Sač ili crepulja je sud koji je načešće napravljen od gusa i koristi se da se njime prekrije pleh sa mesom i krompirom. Onda se preko njega nabacuje sav žar sa ognjišta, i na taj način se ...

17/02/2025 0 comment

Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se ...

25/03/2025 0 comment

Voćna sadnica kruške Kaluđerka je veoma stara sorta koja se uzgaja u Srbiji. Rađa krupne plodove težine 180 do 250 g. Plodovi imaju tipičan ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti