fbpx

U Republici Srpskoj pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14.veka

U Republici Srpskoj pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14.veka

Arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške, tragajući za srpskim svetinjama, manastirima i crkvama, na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice u Kozarskoj Dubici pronašli su ostatke manastirišta Đurđevac, za koje se pretpostavlja da datiraju iz 14. veka.

"Danas je završeno probno arheološko istraživanje koje je dalo pozitivne rezultate. Pronađen je oltar i veliki broj značajnog arheološkog materijala", rekao je arheolg Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujnović.

On je dodao da se pretpostavlja da je manastir prvi put srušen 1538. godine u turskoj najezdi, te da je kasnije obnovljen, ali da je konačni krah doživio krajem 18. veka za vreme dubičkih ratova između Austrije i Turske.

"Interesantna je arhitektonska osnova, istražili smo oltarski deo koji je petostran, odnosno ima stubove sa pet strana iz funkcionalnih i dekorativnih razloga i taj stil se dovodi u vezu sa periodom vladavine kralja Milutina", naveo je Vujnović.

Očekuje se da se u avgustu nastavi sistematsko arheološko istraživanje, a nakon toga rekonstrukcija i konzervacija kako bi nalazište postalo kulturno-istorijski spomenik.

Lokaciju u Krivoj Rijeci danas je obišao načelnik opštine Mile Zlojutro, koji je naglasio da će konačni radovi i izgradnja novih objekata svakako doprineti razvoju ovog kraja.

Potpredsednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Nenad Ličanin izjavio je da arheološko istraživanje i otkriće u Knežici doprinosi dokazivanju istorije.

Profesor srpskog jezika i književnosti na banjalučkom Univerzitetu Mladenko Sadžak, koji je pre godinu i po dana počeo pisati monografiju o manastiru Moštanica, takođe je prisustvovao prvim otkopavanjima manastira Đurđevac. On je podsetio da su manastiri u srednjem veku dobijali imena po nazivima potoka i reka iz okruženja.

"Očekujemo ove jeseni nova saznanja o manastiru Moštanica. Deo materijala je već pronađen, a ostaje da se pretraži još nekoliko arhiva, od kojih su najbitnije u Istanbulu i Bursi, gde bi se mogli naći podaci o obnovi, kroz istoriju porušenih manastira, ne samo Moštanica, nego i drugih", rekao je Sadžak.

Podeli ovu vest

21/03/2014 0 comment

Izložba slika Milene Pavlović Barilli, „Poezija Mileninih boja" biće otvorena 24. marta u 19 časova u „Dunavskom umetničkom izlogu". Izložbeni prostor se nalazi u holu Kompanije „Dunav osiguranje"a.d.o, u Makedonskoj ulici broj 4. u Beogradu, radovi će moći da se pogledaju do 17. aprila. Milena Pavlović Barili je umetnica srpsko-italijanskog ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti