fbpx

Na Kalemegdanu izložba o dolasku Arčibalda Rajsa u Srbiju

Na Kalemegdanu izložba o dolasku Arčibalda Rajsa u Srbiju

Izložba povodom veka od dolaska švajcarskog kriminologa Arčibalda Rajsa u Beograd na poziv srpske vlade da istraži zločine austrougarskih vojnika nad srpskom vojskom i civilima, otvorena je u subotu na Kalemegdanu, ispred paviljona Cvijeta Zuzorić.

Posetioci će do 20. oktobra na izložbi moći da vide autentične fotografije, članke, faksimile i arhivsku gradju o austrougarskim zločinima u Mačvi i Podrinju nad srpskom vojskom i civilima 1914. godine, uoči i posle Cerske bitke u kojoj je poražena.

Postavaka izložbe ne podseća samo na uglednog Švajcarca, zločine i istorijski kontekst datog vremena, već i na učinak takve ličnosti u evropskoj javnosti u korist srpskog naroda.

Izložba, prema rečima jednog od njenih autora Nenada Antonijevića, treba da da doprinos polemici o uzrocima Velikog rata, negirajući tvrdnje da je Kraljevina Srbija krivac za izbijanje sukoba.

U postavci izložbe, izmedju ostalog, mogu se videti članci koje je Rajs objavljivao u lozanskoj gazeti (Gazette de Lausanne) čime je evropsku javnost upoznavao sa zločinima na civilima, koji su bili najbrutalniji nad decom i starcima.

List iz Lozane objavljivao je i imena ubijane dece, kazao je Antonijević agenciji Beta i dodao da je najmladja žrtva imala dve a najstarija 90 godina.

Posetioci mogu videti i mapu sa mestima u Mačvi i Podrinju u kojima je austrougarska vojska vršila zločine i delom tih mesta u kojima je Rajs mogao da boravi i prikupi podatke o ubijenima, kazao je on.

Rajs je dokumentovao ubistva oko 2.000 vojnika i civila, ali prema njegovim procenama, uzimajući u obizir i mesta u koje nije mogao da ode, ubijeno ih je izmedju 3.000 i 4.000, rekao je Antonijević.

"Iz svega toga može se zaključiti da Austrougarska nije ratovala protiv Srbije već protiv čitavog srpskog naroda", rekao je autor.

Podeli ovu vest

17/08/2014 0 comment

Slavna italijanska glumica Monika Beluči doputovala je danas u Trebinje gde će biti nastavljeno snimanje filma "Na mlečnom putu" u režiji proslavljenog srpskog reditelja  Emira Kusturice. Scene ovog filma u Trebinju snimane su u junu, a u njima nije glumila Belučijeva koja je svoje scene snimala i prošle godine. Poznata glumica smeštena ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti