fbpx

U Sopotu počela filmska čarolija-"Branio sam mladu Bosnu" otvorio festival

U Sopotu počela filmska čarolija-"Branio sam mladu Bosnu" otvorio festival

U Sopotu je sinoć svečano počeo 44. filmski festival Sofest, koji od ove godine ima novi koncept kao festivala filmskih profesija.
Pred hiljadama građana okupljenih ispred Centra za kulturu prodefilovale su, ovoga puta kao pešaci, a ne kao ranijih godina u old tajmerima, autorske ekipe 19 domaćih filmova koji se takmiče za nagrade. .

Naš najpoznatiji kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović obratio se publici sa predlogom da se u Sopotu napravi letnja pozornica na kojoj bi pored filmskih projekcija gostovali i muzičari svetskog ranga.

Simjanović je podsetio na jubilej - 75 godina od prvog srpskog filma koji je imao komponovanu muziku - to je bio film "Golgota Srbije".

Glavni program je počeo projekcijom filma "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića.

U konkurenciji su i Crveni makovi, Enklava, Mali Budo, Off, Isceljenje, Ničije dete, Spomenik Majklu Džeksonu, Jednaki, Peti leptir, Za kralja i otadžbinu, Varvari, Petlja, Žigosana, Okean, Unutra, Travelator, Psiho seansa i Otvoreni kavez.

Od ove godine, prema novom konceptu, stručni žiri dodeljivaće plakete Sunce Sofesta i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.

Žiri će raditi u sastavu: Zoran Hristić - kompozitor, Miloš Pušić - reditelj, Đorđe Marković - montažer, Jelena Đorđević - kostimograf.

Na 44. Sofestu u fokusu je filmska muzika, tako da je prateći program posvećen kompozitoru Dušanu Radiću.

Podeli ovu vest

04/04/2014 0 comment

Srbija prikuplja dokumentaciju za nove kandidature liste Uneska. Na predlog naših institucija, ove godine Unesko je istakao godišnjice Mihajla Pupina, Jovana Cvijića, Josifa Pančića i Stevana Mokranjca. Srbija je sa nekoliko zemalja u regionu nominovala nadgrobne spomenike stećke i slavu Đurđevdan. Slavu je Republika Srbija samostalno ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti