fbpx

Izložba "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"

Izložba "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"

"Jedna francuska epizoda Save Šumanovića", nastala u saradnji sa Galerijom slika "Sava Šumanović" u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i istoričarkom umetnosti prof. dr Lidijom Merenik, biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" Vesna Burojević i Merenik, dok će izložbu zvanično otvoriti direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen.

Do 7. maja na izložbi će biti predstavljena 24 umetnička dela Save Šumanovića iz kolekcija šidske galerije, Galerije Matice srpske i iz privatnog vlasništva.

Izložene slike i crteži, nastali 1929. godine u Parizu, su jedan segment Šumanovićevog rada koji zauzima značajno mesto u rasvetljavanju stvaralačkog puta ovog umetnika, navedeno je u saopštenju Galerije Matice srpske.

Pariz kao centar umetničkog i kulturnog života Evrope privlačio je brojne srpske umetnike među kojima je bio i Šumanović. Tokom dvadesetih godina 20. veka u Parizu je boravio tri puta.

Šumanović je otputovao u Pariz u jesen 1928. godine nakon uspešne samostalne izložbe u Beogradu na kojoj je predstavio svoje pariske radove, čuvene slike "Pijana lađa" i "Doručak na travi", kao i šidske pejzaže nastale te godine.

Kritika i publika su pozdravili izložbu, sve slike su rasprodate što je Šumanoviću omogućilo da po treći i poslednji put boravi u Parizu.

Po dolasku, pronašao je prostor za novi atelje koji je svojim mističnim svetlom naveo Šumanovića da slika u novom stilu.

Takođe, počeo je da upotrebljava slikarski nož umesto četkice stvarajući materiju od gustih nanosa boje.

Svetlo i boja dobili su novo značenje na njegovim slikama, a prema rečima samog slikara, poslednji boravak u Parizu bio mu je najlepši.

Učestvovao je i uživao u umetničkom i boemskom životu evropske prestonice kulture.

Boraveći u kafanama na Monparnasu, družio se sa umetnicima iz celog sveta.

Slikao je pejzaže iz okoline Pariza, obalu Sene, čuveni Luksemburški park, prizore iz Normandije, zatim aktove najpoznatijih pariskih modela - Kiki i Ajše, ali i prizore kafana i pariskih noći.

Međutim, usled opštih i ličnih prilika Šumanović, koji se nekada izjašnjavao kao veliki frankofil, postao je razočaran i svoj francuski potpis je zamenio ćiriličnim.

U martu 1930. godine zajedno sa majkom napustio je Pariz i vratio se u Šid.

Izložbu prati publikacija "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića" koju potpisuju Vesna Burojević i dr Lidija Merenik.

Tokom trajanja izložbe biće priređen bogat prateći program namenjen kako mlađoj, tako i starijoj publici: predavanja, stručna vođenja, edukativne i kreativne radionice za decu i mlade, kao i muzičko veče.

Podeli ovu vest

06/01/2022 0 comment

Ovaj dan smatra se jednim od dva najveća hrišćanska ,pravoslavna i narodna praznika.Najvažniji božićni simboli u narodnoj tradiciji jesu:česnica, polažajnik i pečenica.Praznik počinje pozdravom: "Hristos se rodi", i odgovorom: "Vaistinu se rodi!" Česnica je obredni hleb koji se mesi samo za Božić.U pojedinim krajevima česnica se zove i ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti