fbpx

Gastronomija

Bez njega je zimska trpeza nezamisliva! Ajvar je omiljeni namaz miliona ljudi u Srbiji  i sa njim je svaki obrok savršen! Posebnost recepture ajvara iz…
U toku je "Leskovačka roštiljijada", manifestacija koja okuplja najbolje roštilj majstore u gradu koji je prava prestonica autentičnog roštilja. Leto je idealno vreme za pripremu…
Dobrinci su najstarije naselje na području rumske opštine, a do početka 19. veka i jedno od najvećih mesta u Sremu. Nekada je bilo tako, a…
Ovaj ukusni krem od šljiva je savršena starinska poslastica, koja se brzo priprema . U lonac ili šerpu staviti ½ kilograma zrelih,oljuštenih šljiva,kojima prethodno treba…
Odvajkada se u staroplaninskim selima pirotske okoline, proizvodila peglana kobasica. Među lokalnim stanovništvom bila je oduvek visoko cenjen proizvod, specijalitet od odabranog posnog mesa vrhunskog…
Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim…
U poslastičarnici hotela ''Moskva'' u Beogradu, zaslugom poslastčarke Anice Džepine 1974. godine je nastao ''Moskva šnit'' koji je ubrzo postao omiljeni kolač gostiju ovog otmenog…
Na području Ražnja, počela je berba kupina, koje u ovom kraju godinama uzgajaju vredni domaćini.  Kako je rod kupina ovde uvek uspešan, domaćice od njih…
Nekada selo, zahvaljujući rudnim bogatstvima, pre svega bakru, Bor još u prvoj polovini 20. veka izrasta u savremeni industrijski grad. Rudnik su najpre držali Francuzi,…
Oni koji se sa nostalgijom sećaju starinskih recepata svojih baka i omamljujućih mirisa njihovih kuhinja, pohitaće u Sremske Karlovce, po čuveni Karlovački kuglof, jedan od…
U jednoj od svetinja u „dolini kraljeva“ - manastiru Studenici iz 12. veka koji se nalazi pod zaštitom Uneska - možete naći duhovni spokoj, ali…
Smederevski kraj je na gastronomskoj mapi srbije važan zbog "puta vina", zbog vekovne tradicije uzgajanja autentičnih sorti grožđa i zato su Smederevo i okolina izuzetna…
Strana 2 od 100
13/03/2016 0 comment

Ovo je specijalitet srpske kuhinje,koji će zadovoljiti sva čula,naročito što je sočno,veoma izdašno jelo, a istopljeni kajmak mu daje posebnu aromu. Potrebno je :800 g telećeg ribića150 g kajmaka2 kašike uljasobiber4 kašike brašna600 g barenog krompira200 ...

08/10/2021 0 comment

Tokom vekova u Srbiji su se u voćnjacima uzgajale izuzetne sorte jabuka, boagog ukusa, od kojih su se pripremali najbolji proizvodi: rakije, sokovi, ...

16/10/2021 0 comment

Jesen je vreme venčanja u Srbiji, a svadbarski kupus je neizostavni specijalitet za sve goste. Tradicija spremanja kupusa u zemljanom loncu je veoma ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

25/08/2021 0 comment

Dobrinci su najstarije naselje na području rumske opštine, a do početka 19. veka i jedno od najvećih mesta u Sremu. Nekada je bilo tako, a danas? ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti