fbpx

Gastronomija

Kuhinja iz vremena cara Konstantina i antičkog Niša odlikovala se složenim sosovima i jakim začinima, koji bi hrani potpuno promenili njen prvobitni ukus. Često je…
Jedna od najstarijih krušaka koju ne smemo zaboraviti stara srpska sorta, neobičnog imena “ jeribasma“, po kumovim Turcima, tj. vodenjak, vodenjača, pljuskača, kod nas poznata.…
Bački Monoštor se mora videti i doživeti, jer tek onda postaje jasno zašto to omaleno naselje na krajnjem zapadu Vojvodine, na području opštine Sombor, nazivaju…
Jesen  je vreme kada se najviše koriste  sveže bundeve  koje se od davnina koriste za pripremu starinskih pita, po receptima naših baka, evo jednog od…
U zlatiborskom selu Rožanstvo, na putu od Zlatibora ka Sirogojnu nalazi se mlekara Biljana Krin. Zlatiborski mladi sir i mladi kajmak zaštitni su proizvodi koji…
Nezaobilazno jelo po restoranima kod nas svako je karađorševa šnicla. Nju je prvi napravio Mića Stojanović pedesetih godina prošlog veka, dok je radio kao glavni…

UKUSI ZLATIBORA

Tajna jagnjećeg pečenja u Mačkatu, pastrmke u Ljubišu i svadbarskog kupusa u Sirogojnu I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani -…
Na levoj obali Dunava, gledano u smeru nizvodnog toka te reke, dvadesetak kilometara od Novog Sada, smešteno je naselje Begeč. U istorijskim zapisima prvi put…
Bez njega je zimska trpeza nezamisliva! Ajvar je omiljeni namaz miliona ljudi u Srbiji  i sa njim je svaki obrok savršen! Posebnost recepture ajvara iz…
U toku je "Leskovačka roštiljijada", manifestacija koja okuplja najbolje roštilj majstore u gradu koji je prava prestonica autentičnog roštilja. Leto je idealno vreme za pripremu…
Dobrinci su najstarije naselje na području rumske opštine, a do početka 19. veka i jedno od najvećih mesta u Sremu. Nekada je bilo tako, a…
Ovaj ukusni krem od šljiva je savršena starinska poslastica, koja se brzo priprema . U lonac ili šerpu staviti ½ kilograma zrelih,oljuštenih šljiva,kojima prethodno treba…
Strana 6 od 105
06/12/2013 0 comment

Mnoga jela koja se danas smatraju nacionalnim specijalitetima naše kuhinje, poticu iz srednjovekovnih manastirskih kuhinja. Hilandarski pasulj Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrebite, operite i potopite u posudu sa hladnom vodom. Ujutro, nabrekla zrna ...

29/08/2022 0 comment

Novosadske poslastičarnice i poslastice su multietnička priča. Avgust je pravo vreme za posetu Vremeplovu i uživanje u parčetu Vasine, ili neke druge ...

29/09/2022 0 comment

Čuveni su užički specijaliteti, jer je ovo kraj Srbije gde se neguje kulinarska tradicija,pa je tako i ova pita čuveni slatkiš koji se sprema ,kako ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

22/09/2022 0 comment

Prokupac autohtona sorta Srbije. Neki od zaljubljenika u prokupac su ga različito nazivali. Sinonimi: Prokupka, Crnka, Niševka, Kame- ničarka, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti