fbpx

Gastronomija

 Kačamak naš nasušni, zdravo jelo predaka, odoleva i u ovo doba pred naletima kulinarskih novotarija i ''fast fuda''. U zlatiborskom kraju ponekad ga, začinjenog belim…
Lekovita biljka hajdučka trava se u našem narodu koristi odavno , ali je malo poznato da je, po predanju, još u Trojanskom ratu ovu biljku…
Kosjerić je, slobodno se može reći, mesto sa visoko razvijenom gastronomskom kulturom, a zdrava i ukusnahrana i piće predstavljaju osnov razvoja ruralnog turizma, čiji su…
“Gastromania Hiking Adventure” je gastronomska pešačka avantura koja će biti održana na području Nacionalnog parka Tara 30. aprila ove godine. Ova manifestacija ima za cilj…
Već 35. godinа za redom Kačarevo ima veliku čast da ugosti sve lubitelje druženja i slanine u regionu. Kačarevo je mesto susreta dveju tradicija –…
Turija je geografski centar Bačke i kobasičarski centar sveta! Mesto opasano sa tri vode (Veliki bački kanal, reka Krivaja i Beljanska Bara), predstavlja raj za…
U poslastičarnici hotela ''Moskva'' u Beogradu, zaslugom poslastčarke Anice Džepine 1974. godine je nastao ''Moskva šnit'' koji je ubrzo postao omiljeni kolač gostiju ovog otmenog…
Kako su Frušku goru oduvek krasili vinogradi sa izuzetnim vrstama grožđa, tako su Sremski Karlovci vekovima negovali tradiciju pravljenja vrhunskih vina. Porodica Živanović je neraskidivo…
U davna vremena jela se kao glavno jelo. Takodje je zvana i „pura"“i „palenta“. Može se jesti sama, ili sa dodatkom mleka, jogurta, pavlake, sa…
Jabuke i njene autohtone sorte iz Srbije su nadaleko čuvene i poznate. Pre 60 i više godina, u voćnjacima naših sela uzgajale su se samo…
Subotica, grad na samom severu Srbije, najviše je poznata po bogatoj gastronomskoj ponudi. Izuzetna destinacija za sve koji cene tradicionalne, ali i moderne vrednosti, grad…
Dolovačka štrudla je neodoljivog ukusa i mirisa, sprema se od različitih nadeva, a veština u pripremi ovog prelepog testa pokazuje se svake godine na tradicionalnoj…
Strana 5 od 107
20/12/2013 0 comment

Oduševiće vas ova veoma ukusna torta,koja se ne peče, topi se u ustima, skroz kremasta, lagana. Potrebno je: 500gr šlaga,300gr plazma keksa,250gr šećera, 600gr voća(maline, jagode, višnje...),3 kesice želatina, 1L mleka Mleko i šećer prokuvati, ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

17/11/2023 0 comment

Kada god se pomene Aleksandrovac, svi pomisle na vino, što nije ništa čudno jer se u ovim krajevima vino gaji već 3.000 godina. Vino je u Župi bilo ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

05/11/2023 0 comment

Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. Naše autohtone ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti