fbpx

Gastronomija

Banatski domaćini oduvek su bili poznati po stočarskoj proizvodnji, pre svega zbog toga što im je priroda obezbedila sve preduslove za proizvodnju mleka i sira.…
Ako bismo na nekom kvizu dobili pitanje kako se zove prestonica začinske paprike u Srbiji, tačan odgovor bio bi Novi Kneževac. To je područje oivičeno…
Čuvanje tradicije i običaja jedan je od prioriteta Srba sa Kosova i Metohije. Uz osmeh za dobrodošlicu, svaka domaćica će vas ugostiti tako što će…
Na severu Banata, u opštini Čoka nadomak srpko-mađarske granice, smešteno je selo Vrbica. Od stotinak domaćinstava, tog lepog živopisnog seoceta, čak dvadeset pet se bavi…
U zemlji čuvenoj po ljubavi prema dobroj, domaćoj hrani,Zapadna Srbija se izdvaja kao najsjajniji dragulj u srpskoj nisci gastronomskih bisera. Ovaj slatkiš je jedan od…
Kuhinja Banata je jedinstvena i tamo se oduvek dobro jelo.Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na…
Iako Lipovih šuma ima širom Srbije, samo na nekim lokacijama je ona medonosna. Obronci Fruške gore  prednjače u medonosnim šumama. Čak i medonosne lokacije gde…
Smuđ je jedna od najukusnijih rečnih riba, svež pripremljen na "smederevski način" je čuveni riblji specijalitet, kome ne možete odoleti. Potrebno je: 3 dl ulja1…
Put do hleba iz crepulje vrlo je jednostavan za svaku domaćicu iz Ražnja i okoline, jer je ovde tradicija spremanja u ovom nenadmašnom posuđu, prisutna…
U selu Donje Zleginje u Župi aleksandrovačkoj, na porodičnom imanju Botunjac, nastaju vrhunska vina Botunjac, koja su neobičan spoj tradicije, tehnologije i ljubavi prema večnom…
Vojvodjanski ukusi su jednostavno neodoljivi, pa takav je i ovaj  desert  koji vam predstavljamo -  po starom receptu gospođe Vide Poznanović iz Sremskih Karlovaca .…
Sremuš, divlji beli luk, karakterističnog mirisa, je veoma zdrava namirnica, sada u njegovoj punoj sezoni, predlažemo vam da napravite čuvenu kiš pitu, sa ovom zdravom…
Strana 9 od 105
15/03/2014 0 comment

Krofne, pa još sa zavodljivim ukusom cimeta, tako lako i jednostavno se pripremaju, idealne su za doručak,večeru ili užinu. Potrebno je: 0,5 l.mleka,1 kocka kvasca,2 kasike secera,3 jajeta,4 kasike ulja,1 kasicica soli,brasna po potrebi.1 cimet i ...

29/08/2022 0 comment

Novosadske poslastičarnice i poslastice su multietnička priča. Avgust je pravo vreme za posetu Vremeplovu i uživanje u parčetu Vasine, ili neke druge ...

29/09/2022 0 comment

Čuveni su užički specijaliteti, jer je ovo kraj Srbije gde se neguje kulinarska tradicija,pa je tako i ova pita čuveni slatkiš koji se sprema ,kako ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

22/09/2022 0 comment

Prokupac autohtona sorta Srbije. Neki od zaljubljenika u prokupac su ga različito nazivali. Sinonimi: Prokupka, Crnka, Niševka, Kame- ničarka, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti