fbpx

Gastronomija

Sremski kulen je suva fermentisana kobasica koja se vekovima, u zimskom periodu, proizvodi na području Srema u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Ovaj ukusni mesni delikates je…
Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se…
Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamina C. Njeni cvetovi se beru kada…
Tradicionalni vojvođanski hleb koji se nekada mesio za celu nedelju, poetično nazivaju i „hlebom koji se smeje na mesec“. U istorijskim zapisima prvi put se…
Banatski domaćini oduvek su bili poznati po stočarskoj proizvodnji, pre svega zbog toga što im je priroda obezbedila sve preduslove za proizvodnju mleka i sira.…
Ako bismo na nekom kvizu dobili pitanje kako se zove prestonica začinske paprike u Srbiji, tačan odgovor bio bi Novi Kneževac. To je područje oivičeno…
Čuvanje tradicije i običaja jedan je od prioriteta Srba sa Kosova i Metohije. Uz osmeh za dobrodošlicu, svaka domaćica će vas ugostiti tako što će…
Na severu Banata, u opštini Čoka nadomak srpko-mađarske granice, smešteno je selo Vrbica. Od stotinak domaćinstava, tog lepog živopisnog seoceta, čak dvadeset pet se bavi…
U zemlji čuvenoj po ljubavi prema dobroj, domaćoj hrani,Zapadna Srbija se izdvaja kao najsjajniji dragulj u srpskoj nisci gastronomskih bisera. Ovaj slatkiš je jedan od…
Kuhinja Banata je jedinstvena i tamo se oduvek dobro jelo.Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na…
Iako Lipovih šuma ima širom Srbije, samo na nekim lokacijama je ona medonosna. Obronci Fruške gore  prednjače u medonosnim šumama. Čak i medonosne lokacije gde…
Smuđ je jedna od najukusnijih rečnih riba, svež pripremljen na "smederevski način" je čuveni riblji specijalitet, kome ne možete odoleti. Potrebno je: 3 dl ulja1…
Strana 4 od 100
26/12/2016 0 comment

Ruzmarin je još jedan veliki dar prirode. Latinski naziv za ovu lekovitu biljku je Rosmarinus officinalis a njegov najvažniji sastojak je etarsko ulje, u čiji sastav ulaze kamfor, cineol, pinen. Osim toga sadrži i gorke materije, holin, tanin, smole. ...

08/10/2021 0 comment

Tokom vekova u Srbiji su se u voćnjacima uzgajale izuzetne sorte jabuka, boagog ukusa, od kojih su se pripremali najbolji proizvodi: rakije, sokovi, ...

16/10/2021 0 comment

Jesen je vreme venčanja u Srbiji, a svadbarski kupus je neizostavni specijalitet za sve goste. Tradicija spremanja kupusa u zemljanom loncu je veoma ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

25/08/2021 0 comment

Dobrinci su najstarije naselje na području rumske opštine, a do početka 19. veka i jedno od najvećih mesta u Sremu. Nekada je bilo tako, a danas? ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti