fbpx

Gastronomija

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći…
Pčelinjak u manastirskoj šumi na 14 hektara, idealno smešten u samoj blizini koviljskog rita, daruje proizvode kojima se raduju i monasi i brojni zaljubljenici u…
"Somborski sir" je jedini sir sa naših prostora kome je svetska mlekarska asocijacija dala priznanje za autentičnost. Recept njegove izrade čuvale su žene, a pravljenje…
U mnogim domaćinstvima, Vasina torta je omiljena.Da je to autentična srpska torta ,portvrdjuje i priča kako je nastala.  Ugledan, stasit i uvek elegantan gospodin Vasa…
Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim…
Stare lokalne sorte paprike još uvek se gaje u povrtarskim regionima Srbije, a naročito u Banatu, Bačkoj, Podrinju,Posavini, Pomoravlju, Negotinskoj krajini, Aleksinačkom kraju i celoj…
Gostilje, karakteristično zlatiborsko selo, ušuškano u zagrlljaju očuvane prirode podno Čigote i Borkovca na nadmorskoj visini od 1.000 metara predstavlja izuzetnu turističku ponudu.Meštani zdravog duha…
Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put napravljena u…
Vitezovi,čuvari vinograda-pudari, uvek su umeli i hteli da naprave lepo jelo. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su oni dodavali…
Nekada su Karakačani  mleko prerađivali u sir "manur", upravo su oni proizvodnju sira i tehnologiju preneli u staroplaninske krajeve još krajem 18. i početkom 19.veka.…
Prema kazivanju starih Vranjanaca, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.Ova izuzetno ukusna pita se priprema samo u Vranju i okolini. Oduvek je u…
Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drukčiji! Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog…
Strana 14 od 109
09/01/2014 0 comment

Nastanak ove rase vezuje se za 1833. godinu, kada je knez Miloš Obrenović poklonio svinju Šumadinku, našu staru rasu mađarskom grofu Jožefu Palatinušu, a ovaj je mešajući je sa mađarskim starim rasama, Bakonji i Salonji, napravio prvu savremenu svinju u ...

07/05/2024 0 comment

Čuvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

29/09/2024 0 comment

Želite da napravite ukusan domaći pekmez, trebaće vam malo vremena i uz ovaj odličan starinski recept ,na način kako su naše bake pripremale, ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti