fbpx

Gastronomija

Veliki narodni kuvar Spasenija Pata Marković,srpska domaćica koja je početkom 20-og veka završila obrazovanje u Beču, objavila je 1939.godine. Od tada,ovaj čuveni kuvar je imao…
Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je…
Zaharije Orfelin, jedan od najučenijih Srba XVIII veka, spominje u svom Iskusnom podrumaru, od godine 1783. da su naša najbolja vina manastirska i nadasve karlovačko,…
Jedna od najstarijih krušaka koju ne smemo zaboraviti stara srpska sorta, neobičnog imena “ jeribasma“, po kumovim Turcima, tj. vodenjak, vodenjača, pljuskača, kod nas poznata.…
Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći…
 Orasnice su veoma ukusni sitni kolači koje su spremale naše bake baš po ovakvom receptu, da ih stavite u metalnu kutiju za kolače i zadržaće…
Jedan od najlepših vinogradar-skih krajeva Srbije, Sremski rejon, obuhvata padine Fruš-ke gore, okrenute ka rekama Du-navu, na severu, i Savi, na jugu. Rejon ima samo…
 Ovaj proslavljeni specijalitet iz Šumadije osvojio je mnoge ugledne goste iz sveta koji su dolazili u Srbiju, naročito zbog toga što se filuju sa suvim…
U Čačku i okolimi od davnina postoji mnoštvo autentičnih jela, skromnih i jednostavnih, možda danas i zaboravljenih, a koje možete brzo da pripremite. Takva je…
 Kada god se pomene Aleksandrovac, svi pomisle na vino, što nije ništa čudno jer se u ovim krajevima vino gaji već 3.000 godina. Vino je…
Stanovnici Futoga, smeštenog nа sredini toka Dunаvа, na 1270-om kilometru i udaljenog desetak kilometara od Novog Sada, u jednom od najplodnijih delova Panonske nizije, stotinama…
Obronci Stare planine, bogati mirisnim pašnjacima, odvajkada su poznati kao stočarsko područje. Ova planina predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski…
Strana 16 od 109
18/12/2014 0 comment

Ukus čokolade i lešnika , taj savršen spoj u ovim kolačima obradovaće sve ukućane i goste na  slavama i praznicima. Veoma lako se priprema. Potrebno je: 400 g margarina10 kašika vode400 g šećera u prahu400 g mlevenih lešnika400 g mlevenog keksa4 štangle ...

12/11/2024 0 comment

Mokrin je ravničarsko selo u Banatu. Od granice prema Rumuniji udaljen je svega četiri, a od granice prema Mađarskoj 25 kilometara. Mokrin ima svoje ...

29/09/2024 0 comment

Želite da napravite ukusan domaći pekmez, trebaće vam malo vremena i uz ovaj odličan starinski recept ,na način kako su naše bake pripremale, ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti