fbpx

Gastronomija

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo više vremena za  pripremu,ali cete…
Nezaobilazno jelo po restoranima kod nas svako je karađorševa šnicla. Nju je prvi napravio Mića Stojanović pedesetih godina prošlog veka, dok je radio kao glavni…
Ovo jelo se pravi u proleće, od svežeg mladog vinovog lišća koje još nije prskano. Za sarmu je najbolje da se kupi pomešano teleće ili…
Među starim srpskim jelima,koja su na narodnom stolu bila od davnih vremena,za razliku od kačamaka koji se vratio na savremenu trpezu i kao odbrana od…

Moskva šnit

U poslastičarnici hotela ''Moskva'' u Beogradu, zaslugom poslastčarke Anice Džepine 1974. godine je nastao ''Moskva šnit'' koji je ubrzo postao omiljeni kolač gostiju ovog otmenog…
Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković, njen veliki kuvar…
Jagnjeći kotleti se posole , pobibere i premažu se sa svih strana maslinovim uljem. U vatrostalnu činiju se sipa malo vode, dodaju se dve-tri grančice…
Pastrmka se priprema na razne načine.Mi vam preporučujemo da probate ovo jelo koje možete da poslužite u svim prilikama, pikantnog je ukusa ,na ovaj način…

Badem torta

Badem je jezgrasto voće koje vrlo rano cveta-već u drugoj polovini marta ,pa se zato i naziva vesnikom proleća. Jedino jezgro koje dolazi u obzir…
Kruška spada u izuzetno ukusno i omiljeno voće.Zajedno sa jabukom i dunjom se svrstava u porodicu ruža.Postoji nekoliko hiljada vrsta,a svaka je drugačijeg oblika,boje,veličine i…
Lignje se spremaju na mnogo različitih načina, mi vam predlažemo ove zapečene sa krompirom i začinima. Za 4 osobe potrebno je: 1,5 kg lignji1 kg…
Podrum Radovanović, smešten u Krnjevu, moderan je vinski podrum koji stremi ka izuzetnosti i jedinstvenosti.Vina Radovanović služe se i nalaze na meniju mnogih ambasada,dobitnici su…
18/05/2019 0 comment

U religiji, medicini i poeziji srpskog naroda bosiljak ima veoma važnu ulogu. Poznat je i kao bažilek, bažulek, basilje, bosilek, vasleđen... Pripada rodu Ocimum, koji čini oko 150 vrsta. Naziv roda potiče od grčke reči ozein (jako mirisati), dok ime vrste ...

07/05/2024 0 comment

Čuvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

15/07/2024 0 comment

Godišnje se u pirotskom kraju proizvede oko 60 tona kačkavalja. To nisu ni približno dovoljne količine da bi se podmirilo tržište. Zaštita kačkavalja ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti