fbpx

Nacionalna kuhinja

Srpske domaćice su oduvek uživale u pravljenju kiselog testa,za goste i ukućane, tragale za dobrim receptima raznih slanih i slatkih peciva.Kad se jednom proba, svako…
Vekovima postoji i homoljski sir koji je veoma poznat i ukusan na neki sebi svojstven način. Homoljski sir se najčešće jede uz vruć kačamak, koji…
 Pite su nekada pripremane sa domaćim korama,razvijanim pri samoj pripremi pite ili sušenim-pečenim pa čuvanim do prilike za pečenje pite. Prava, starinska pita pekmezara pravi…
  Ovogodišnji rod kajsija u Srbiji je odličan. Od kajsija se po mnogima pravi najlepši džem. Odličan je za palačinke, kolače, sa puterom i hlebom...…
U jednoj od najstarijih naseobina Slovena na Balkanu, u Pančevu, arheološka otkrića jasno ukazuju da su se Sloveni, pored žita i prosa, hranili i mesom.…
Za sve prave ljubitelje maka ovo je najbolji recept štrudlu koja se topi u ustima, jer je napravljena od mekanog kiselog testa. Napravite kiselo testo…
 Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se…
 Srpska autohtona jela su zaštitni znak naše nacionalne kuhinje. Ovaj recept se prenosi sa generacije na generaciju.U selima oko Čačka, domaće kukuruzno brašno je često…
Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove paprike su jedan…
 Već 32. godine za redom Kačarevo ima veliku čast da ugosti sve lubitelje druženja i slanine u regionu. Kačarevo je mesto susreta dveju tradicija –…
  U Homolju je odvajkada kačamak bio i ostao specijalitet nad specijalitetima. Ko ga nije probao, taj ne zna koliko vredi i koliko je ukusan.…
 Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković, njen veliki kuvar…
Strana 14 od 82
30/06/2021 0 comment

Smederevski kraj je na gastronomskoj mapi srbije važan zbog "puta vina", zbog vekovne tradicije uzgajanja autentičnih sorti grožđa i zato su Smederevo i okolina izuzetna turistička destinacija. Jedno od autentičnih jela ovog kraja, a koje turisti ...

07/05/2024 0 comment

Čuvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

15/07/2024 0 comment

Godišnje se u pirotskom kraju proizvede oko 60 tona kačkavalja. To nisu ni približno dovoljne količine da bi se podmirilo tržište. Zaštita kačkavalja ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti