fbpx

Nacionalna kuhinja

Oblast Gornje Resave spona je između istočne Srbije i Šumadije, a Despotovac njen centar. Smešten je na reci Resavi podno obronaka planina Beljanice i Kučaja, pa čistih…
Čuvanje tradicije i običaja jedan je od prioriteta Srba sa Kosova i Metohije. Uz osmeh za dobrodošlicu, svaka domaćica će vas ugostiti tako što će…
Sremski Karlovci su prestonica kuglofa. Ovaj kolač se ovde vekovima priprema i njegov ukus sa raznim nadevima je neodoljiv. Prvi podaci o kuglofu datiraju iz…
Irig je još jedno lepo „vinsko naselje“ Srema. Pored renomiranih vinarija, mo-žete obići i neki od malih porodičnih podruma, koji, uz vino, prave i voćne…
Ovo je jedan od mnogobrojnih autentičnih domaćih recepata g.dje Vide Poznanović iz "Sveske za kolače". Njeni recepti su čuveni,a svi slatkiši spremljeni na tradicionalan način. …
Prema kazivanju starih Vranjanaca,  samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.Ova izuzetno ukusna pita se priprema samo u Vranju i okolini. Oduvek je u…
U Subotici je moguće doživeti gastronomski ugođaj koji se teško zaboravlja. Tu se služe jela mađarske,srpske i drugih kuhinja, pod čijim uticajem su nastali i…
      Sa obronka prelepog Zlatibora iz opštine Čajetina je ovaj tradicionalni recept, koji je deo velikog projekta "Planinski doručak", a ima za cilj…
Ovaj starinski kolač koji se tradicionalno sprema u Vojvodini je veoma ukusan, a kako duže stoji u limenoj kutiji, postaje sve lepši i ukusniji, a…
Kraljica Marija je bila veoma omiljena srpska vladarka, zbog svoje neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima, ljudi su mogli da je vide kako šeta u…
Prolećni savršeni obrok su sarmice od zelja, koje obiluje vitaminima.Na gastronomskoj mapi, ovo jelo je zastupljeno najviše u centrlnoj Srbiji, gde se tradicionalno priprema, naročito…
Pite su nekada pripremane sa domaćim korama,razvijanim pri samoj pripremi pite ili sušenim-pečenim pa čuvanim do prilike za pečenje pite. Prava, starinska pita pekmezara pravi…
Strana 27 od 82
10/04/2016 0 comment

  Sastojci: – 300 gr margarina Posni kuglof sa marcipanomPosni kuglof sa marcipanom– 200 gr marcipana – 150 gr čećera – 500 gr brašna – 0,7 dl vode – 1 suvi kvasac – 200 gr suvog grožđa – 100 gr seckanih oraha – 50 gr ...

12/11/2024 0 comment

Mokrin je ravničarsko selo u Banatu. Od granice prema Rumuniji udaljen je svega četiri, a od granice prema Mađarskoj 25 kilometara. Mokrin ima svoje ...

29/09/2024 0 comment

Želite da napravite ukusan domaći pekmez, trebaće vam malo vremena i uz ovaj odličan starinski recept ,na način kako su naše bake pripremale, ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti