fbpx

Gastronomija

Savršen dezert za hladne zimske dane, koji se krajnje jednostavno priprema, oduševićete sve ovom kremastom poslasticom. Za 6 osoba: 600 g jagoda, 150 g slatke…
Ovaj recept je jednostavan, a poslastica izuzetna, pa s pravom kažu da je ova "snežna kraljica" upravo i kraljica svih torti. Sastojci:500 ml mleka2 želatina300…
Sstarinski vojvođanski slatkiš kitnikez, koji je s jeseni, u vremenima kada nije bilo kupovnih slatkiša, uveseljavao mlađe i starije ukućane. U bukvalnom prevodu znači sir…
Domaći kozji sir proizvodi se u dva osnovna tipa: beli meki sir i polutvrdi sir.Beli, meki sir se proizvodi u područjima gde je proizvodnja ovog…
Torta od palačinki po tradicionalnom receptu iz Novog Sada , sa savršenim kremom, je pun pogodak kada su poslastice u pitanju, brzo se priprema i…
Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se…
Kad pomislimo na gastronomiju Leskovca, prva asocijacija nam je čuveni roštilj i svi mesni specijaliteti, kao i paprika koja je zaštitni znak ovog kraja. Međutim,…
Topla čokolada sa potpuno novim ukusom! Zavodljivi meda i čokolade ugrejaće vas u zimskim danima. Za ovaj slasni napitak pripremite: pola šolje (od 250 ml)…
Vlaški sir je od davnina izuzetno cenjen proizvod, pravi mlečni specijalitet, koji je u srednovekovnoj Srbiji bio skuplji i od mesa. Evo kako da ga…
Na ušću Drine u Savu, usred ravne i bogate Mačve, nalazi se Bogatić, čije ime samo govori da su prirodni resursi u ovom kutku Srbije…
Zahvaljujući čistom vazduhu, lekovitoj vodi, divnim parkovima i mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima i blizini istorijskog Oplenca, Aranđelovac privlači veliki broj posetilaca, a turizam je ovde počeo…
Prateći Zapadnu Moravu dolazimo do opštine Trstenik. Priroda je prema trsteničkom kraju bila darežljiva, dajući mu dobar položaj, plodnu zemlju i vredne domaćine. Na blagim…
Strana 51 od 110
15/07/2024 0 comment

Godišnje se u pirotskom kraju proizvede oko 60 tona kačkavalja. To nisu ni približno dovoljne količine da bi se podmirilo tržište. Zaštita kačkavalja treba da podstakne, pre svega, male porodične mlekare, koje bi se udruživale i zajednički nastupale na ...

24/04/2025 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i ...

30/11/2025 0 comment

Podno Divčibara, uz čistu reku Skrapež, nalazi se uređena i živopisna varoš Kosjerić, koji sa svojim prelepim selima i kulturno-istorijskom baštinom ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti