fbpx

Gastronomija

Cimet i jabuke su neodoljiva kombinacija, ove ružice su lep,stari kolač koji obavezno treba da napravite! Idealne su i za doručak, uz topli čaj ili…
Šljiva, kao voće koje ima bogat rod i autohtone sorte u Srbiji, kroz vekove se upotrebljavala u srpskoj kuhinji. Ovo je starinski recept za janiju…
Lagan  desert sa jagodama  koji se brzo priprema,poslastica koja osvežava u ovim zimskim danima. Potrebno je: ZA KORPICE: 200 g oštrog brašna, 100 g maslaca,…
Za pirpremu ove lepe poslastice neophodno je pripremiti: 250 g margarina 200 g šećera u prahu 300 g čokolade za kuvanje 200 g višnje 48…
Recept za ovaj poseban specijalitet od šarana, pripremio je Ilarion Đurica, jeromonah iz manastira Svetog arhangela Gavrila u Zemunu Posne recepte  prikupio je  iz starih…
Kakav divan slatkiš od jabuka! Oni koji se osećaju kako naziv kaže,napraviće ga još brže i lakše, a inače se jednostavno priprema, zima je period…
Ko nije probao vlaške palačinke nije ni svestan šta je propustio. Nekako uvek prvo posegnemo za komplikovanim testima ili pitama, a postoji nešto što je…
Turija je geografski centar Bačke i kobasičarski centar sveta! Mesto opasano sa tri vode (Veliki bački kanal, reka Krivaja i Beljanska Bara), predstavlja raj za…
Ruzmarin je još jedan veliki dar prirode. Latinski naziv za ovu lekovitu biljku je Rosmarinus officinalis a njegov najvažniji sastojak je etarsko ulje, u čiji…
Mnogi će se složiti da su čokoladne praline neodoljivi slatki delikates,a da mogu da budu savršene i kad ih sami napravite videćete kada isprobate ovaj…
Njeguški sir, kao autohtona vrsta sira, spada u grupu punomasnih tvrdih sireva. Originalni njeguški sir proizvodi se u širem području Lovćena računajući priobalno područje od…
Čuveni su specijaliteti iz Banata, a ova šnicla ili "Banatska krmenadla" je izuzetno ukusno jelo koje je prisutno u svim restoranima nacionalne kuhinje u ovom…
Strana 74 od 108
18/10/2017 0 comment

Heljda – hrana i lek. Na njenoj stabljici razvija se i do dve hiljade cvetova, bogatih nektarom, koji su idealna paša za pčele.Njene ljuspice koriste se za punjenje jastuka, a trouglasto crnozrno u ishrani. Jedino se gaji na  Zlataru. ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti