Gastronomija

Među starim srpskim jelima,koja su na narodnom stolu bila od davnih vremena,za razliku od kačamaka koji se vratio na savremenu trpezu i kao odbrana od…

Moskva šnit

U poslastičarnici hotela ''Moskva'' u Beogradu, zaslugom poslastčarke Anice Džepine 1974. godine je nastao ''Moskva šnit'' koji je ubrzo postao omiljeni kolač gostiju ovog otmenog…
Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković, njen veliki kuvar…
Jagnjeći kotleti se posole , pobibere i premažu se sa svih strana maslinovim uljem. U vatrostalnu činiju se sipa malo vode, dodaju se dve-tri grančice…
Pastrmka se priprema na razne načine.Mi vam preporučujemo da probate ovo jelo koje možete da poslužite u svim prilikama, pikantnog je ukusa ,na ovaj način…

Badem torta

Badem je jezgrasto voće koje vrlo rano cveta-već u drugoj polovini marta ,pa se zato i naziva vesnikom proleća. Jedino jezgro koje dolazi u obzir…
Kruška spada u izuzetno ukusno i omiljeno voće.Zajedno sa jabukom i dunjom se svrstava u porodicu ruža.Postoji nekoliko hiljada vrsta,a svaka je drugačijeg oblika,boje,veličine i…
Lignje se spremaju na mnogo različitih načina, mi vam predlažemo ove zapečene sa krompirom i začinima. Za 4 osobe potrebno je: 1,5 kg lignji1 kg…
Podrum Radovanović, smešten u Krnjevu, moderan je vinski podrum koji stremi ka izuzetnosti i jedinstvenosti.Vina Radovanović služe se i nalaze na meniju mnogih ambasada,dobitnici su…
Riba je izvanredan i ekonomičan izvor belančevina, sa malo masnoća,čiji je sastav mnogo povoljniji za naše krvne sudove od masnoća iz crvenih mesa. Nažalost, kod…
Rigojanči je poslastica od piškota sa čokoladnim prelivom i konjakom, s početka 20. veka. Krajem 19. veka u celoj Evropi veliku senzaciju je napravila ljubavna…
 Dijetolozi su ustanovili da testenina ne deblja i da je njena dosadašnja loša reputacija nezaslužena. Testenina ima najniži nivo masnoća – do 0,3% ukoliko je…
Strana 77 od 80
05/03/2014 0 comment

Kafi su se još od davnina dodavali razni dodaci, mešala se sa različitim začinima i namirnicama. Na istoku se mešala sa šećerom i cimetom, a na zapadu sa mlekom, smokvama, bademima. Međutim, tokom XX veka dodaci kafi su se mnogostruko uvećali – čokolada, ...

19/07/2016 0 comment

Bogata beta-karotinom i vitaminom C, dinja je idealna namirnica za leto. Od minerala zastupljenih u dinji posebno je bitno istaći kalijum, iako ...

21/04/2018 0 comment

Srednjobanatska varoš Plandište, sa svojim različitim imenima kroz istoriju na različitim jezicima, kao štoje Morminta, ...

18/03/2018 0 comment

Većina Rusa ne bi mogla da zamisli dan bez svog domaćeg crnog „borodinskog" hleba. A tu su i „darnicki", ražano-pšenična pogača, ...

13/04/2018 0 comment

Nekada su olujni banatski vetrovi razvejavali deliblatski pesak po čitavoj Panoniji. Zahvaljujući planskom pošumljavanju epskih ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!