fbpx

Gastronomija

Mokrin je ravničarsko selo u Banatu. Od granice prema Rumuniji udaljen je svega četiri, a od granice prema Mađarskoj 25 kilometara. Mokrin ima svoje specifičnosti…
Umbrija ima peruđine, Salcburg mocart kugle, a Vojvodina svilene bombone. Dve radionice u Bačkoj prednjače u izradi ovih malih jestivih umetničkih dela. Jedna se nalazi…
Heljdino brašno sa planine Zlatar je poznata i veoma zdrava namirnica. Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona…
Stapar je selo smešteno na severozapadu Bačke. Ovo jedinstveno vojvođansko mesto od Sombora je udaljeno 14 kilometara. Pored ostalog, proslavili su ga i odlični harmonikaši,…
Sremski kulen je suva fermentisana kobasica koja se vekovima, u zimskom periodu, proizvodi na području Srema u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Ovaj ukusni mesni delikates je…
Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se…
Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamina C. Njeni cvetovi se beru kada…
Tradicionalni vojvođanski hleb koji se nekada mesio za celu nedelju, poetično nazivaju i „hlebom koji se smeje na mesec“. U istorijskim zapisima prvi put se…
Banatski domaćini oduvek su bili poznati po stočarskoj proizvodnji, pre svega zbog toga što im je priroda obezbedila sve preduslove za proizvodnju mleka i sira.…
Ako bismo na nekom kvizu dobili pitanje kako se zove prestonica začinske paprike u Srbiji, tačan odgovor bio bi Novi Kneževac. To je područje oivičeno…
Čuvanje tradicije i običaja jedan je od prioriteta Srba sa Kosova i Metohije. Uz osmeh za dobrodošlicu, svaka domaćica će vas ugostiti tako što će…
Na severu Banata, u opštini Čoka nadomak srpko-mađarske granice, smešteno je selo Vrbica. Od stotinak domaćinstava, tog lepog živopisnog seoceta, čak dvadeset pet se bavi…
Strana 10 od 106
06/07/2014 0 comment

Boza je osvežavajuće bezalkoholno piće koje se dobija fermentacijom vodenog rastvora kukuruza - projinog brašna, šećera i kvasca. Nekada se govorilo za čoveka koji ništa ne razume da je "Bistar k'o Boza!", piće, koje kada se sipa u čašu svojom gustinom i ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

09/09/2023 0 comment

Nezaobilazno jelo po restoranima kod nas svako je karađorševa šnicla. Nju je prvi napravio Mića Stojanović pedesetih godina prošlog veka, dok je ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

14/02/2023 0 comment

Tamjanika, temjanika ili tamnjanika samo su neki od lokalnih naziva za belu sortu koja se smatra najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti