Gastronomija

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima…
Kačarevo je malo mesto pokraj Pančeva, gde je decenijama prisutna tradicija u pripremi ove domaće kobasicen koja je jedan od omiljenih mesnih delikatesa. Generacije se…
Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom…
Ova izuzetna torta je po receptu domaćica iz sokobanjske kotline, čija priprema se prenosi s kolena, na koleno, tako da mnogi recepti u ovom kraju…
Prijepoljsko selo Sopotnica je selo žubornih vrela i slapova koji su svojim sopotanjem niz litice ka ušću u Lim reci i selu ime dali. Legenda…
Ječmenka je još jedna autohtona, stara vrsta kruške. Spada u najstarije sorte krušaka poznate kod nas. Oduvek je krasila okućnice, jer je pogodna za sadnju…
Na području Levča u opštini Rekovac, počela je berba kupina, koje u ovom kraju godinama uzgajaju vredni domaćini. Kako je ovo deo Srbije poznat i…
Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima…
Među starim srpskim jelima,koja su na narodnom stolu bila od davnih vremena,za razliku od kačamaka koji se vratio na savremenu trpezu i kao odbrana od…
"Petrovača" je najranija letnja jabuka domaćeg porekla. Sazreva krajem juna i početkom jula, oko Petrovdana, po čemu je i dobila ime. Ovom jabukom počinje sezona…
Čuvena "Oblačinska višnja" predstavlja domaću sortu visokih biološko-tehnoloških svojstava, koja je krenula iz anonimnosti seoskih okućnica 1959. godine kada je zemljoradnička zadruga u selu Oblačini…
Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je…
Strana 9 od 90
30/10/2014 0 comment

Šumadijski specijaliteti etno-kuhinje oduvek su bli među najboljima u srpskoj gastro-ponudi, pa je tako ovaj kotlet osvojio mnoge turiste koji dolaze u ovaj  pitomi kraj naše lepe zemlje. Za pripremu je potrebno: 4 krmenadle8 režnjeva slanine1 ...

23/03/2020 0 comment

 Dobro poznati zlatarski med, poreklom sa planinskih cvetnih livada i pašnjaka, prožet je visokokvalitetnim sastojcima. S obzirom i na jačinu ...

07/03/2020 0 comment

Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

16/10/2019 0 comment

Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!