Gastronomija

Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je…
Pastrmka je jednostavna za spremanje i otvorena za razne dodatke po ukusu.Ovako spremljena pastrmka je sočna i veoma ukusna. Recept za 4 osobe:4 pastrmke –…
Kruška "junska lepotica" je sve više prisutna u srpskim voćnjacima. To je sorta koja se ističe velikom rodnošću. Rast stabla je srednje bujan do bujan.…
Kosjerić je, slobodno se može reći, mesto sa visoko razvijenom gastronomskom kulturom, a zdrava i ukusnahrana i piće predstavljaju osnov razvoja ruralnog turizma, čiji su…

Homoljska pita

Ova pita zauzima sasvim posebno mesto. Ne samo što je tradicija njene pripreme veoma duga, već zato što je ukus neponovljiv, ni malo nalik na…
Porodična vinarija Šijački nalazi se na obali Dunava u sremskom selu Banoštor, oko 25km od Novog Sada i oko 95km od Beograda. Vino se proizvodi…
Irig je još jedno lepo „vinsko naselje“ Srema. Pored renomiranih vinarija, možete obići i neki od malih porodičnih podruma, koji, uz vino, prave i voćne…
Tradicionalna temerinska manifestacija „Prosto k'o pasulj“ održava se u subotu, 09. juna 2018. godine na temerinskom vašarištu u organizaciji Turističke organizacije opštine Temerin, a uz…
Jabuka, po svom značaju, kako od davnina, tako i danas, zauzima važno mesto među voćkama, naročito u Srbiji, gde su se oduvek gajile autohtone sorte,…
Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na ovim prostorima. Banaćanke su poznate po spremanju raznih poslastica…
Čari života pod „sremačkim nebom“ opevane su u pesmi „Divan je kićeni Srem“, a tanane lepote njegovih pejsaža naslikane kičicom Save Šumanovića. Srem se nalazi u međurečju…
U Bačkom Petrovcu se već tradicionalno sredinom ili krajem maja meseca održava Festival Klobas, ili kulenijada kako se to popularno zove. Kulenijada (Festival klobas) se…
Strana 9 od 89
05/04/2015 0 comment

Apatin je svojevrsna severozapadna kapija Panonske nizije u Srbiji i način života žitelja raznih nacija ovog lepog i razvijenog grada uvek je bio povezan sa Dunavom, koji ovde pravi brojne meandre, plaveći okolno zemljište, što ljudima često zadaje ...

28/08/2019 0 comment

Kozji sir Gorski stiže nam sa obronaka Fruške Gore, iz sela Jazak. Proizvodi se od 100% kozjeg mleka, bez dodavanja kravljeg mleka, aditiva, ...

10/12/2019 0 comment

Recept za ovaj poseban specijalitet od šarana, pripremio je Ilarion Đurica, jeromonah iz manastira Svetog arhangela Gavrila u Zemunu Posne ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

16/10/2019 0 comment

Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!