fbpx

Nacionalna kuhinja

 Kada god se pomene Aleksandrovac, svi pomisle na vino, što nije ništa čudno jer se u ovim krajevima vino gaji već 3.000 godina. Vino je…
Stanovnici Futoga, smeštenog nа sredini toka Dunаvа, na 1270-om kilometru i udaljenog desetak kilometara od Novog Sada, u jednom od najplodnijih delova Panonske nizije, stotinama…
Obronci Stare planine, bogati mirisnim pašnjacima, odvajkada su poznati kao stočarsko područje. Ova planina predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski…
Posebnost recepture ajvara iz leskovačkog kraja, predstavlja, ručni rad u domaćoj radinosti i pečenje paprike na plotnama starinskih, tradicionalnih štednjaka i furunica. Sve operacije u…
Zlatibor je idealna destinacija za ljubitelje prirode i dugih planinskih šetnji. A kada se kalorije potroše i ogladnite, brojna su mesta na kojima možete da…
Ovo je prava starinska pita od bogatog jesenjeg ploda budeve!Sa obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, bundeva  nezaobilazna jenamirnica na trpezi. Potrebno je: -kora za pitu jedno…
Ovaj recept datira iz 1196. godine. Tačnije, te godine je ovo jelo služeno na dvoru Stefana Prvovenčanog. To je jedno od najstarijih poznatih jela koja…
Dren je dugovečno drvo sporog rasta, postoje primerci koji su stari i po 200 godina. Raste kao žbunasta biljka ili niska stablašica visine 7-8 metara,…
Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo više vremena za pripremu,ali cete…
Katarina Popović Midžina (1828. - 1902.) je bila spisateljica i autorka poznatog kuvara, objavljenog 1878. godine.Potiče iz ugledne porodice Petrović, koja je po nadimku nazivana…
Sjenički kraj, čuven po nepreglednim pašnjacima i kvalitetnom siru, ima dugu tradiciju pripreme domaćih pita-koturača, koje uz obavezni fil sa sirom, mogu da se pravi…
U jednoj od svetinja u „dolini kraljeva“ - manastiru Studenici iz 12. veka koji se nalazi pod zaštitom Uneska - možete naći duhovni spokoj, ali…
Strana 7 od 76
03/11/2013 0 comment

Bogati  sto Srba iz Like se ne može zamisliti bez krompira, kiselog kupusa, sušenog svinjskog mesa i janjećeg mesa. Stara lička tradicija je da se u ovome kraju za zimu sprema meso sušeno na dimu koje se jede kao predjelo, kao glavno jelo i u svako doba ...

19/10/2021 0 comment

U septembru 2017. godine na obroncima Zlatibora u selu Kriva Reka otvorena je mlekara „Naša Zlatka“.Mlekara je nastala kao rezultat projekta „Od ...

04/12/2021 0 comment

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

17/11/2021 0 comment

Desetak kilometara od Knjaževca i nedaleko od iskopina rimske tvrđave Timacum Minus u selu Ravna, gde je nepobitno dokazano da se tu još od davnina ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti