fbpx

Nacionalna kuhinja

ZLATIBORSKA PRŠUTA  je jedan od nacionalnih specijaliteta zlatiborskog kraja. Najčuvenije po proizvodnji ove pršute je zlatiborsko selo Mačkat. Najpoznatije su dve vrste pršute: svinjska i…
Ovde se još čuju zvuci potočara koje melju brašno i nastavljaju tradiciju od belog kukuruznog brašna. Po selima domaćice spravljaju najukusniji sir i kajmak. U…
U najjužnijem delu Banata, na obalama Dunava, nalazi se grad i opština Kovin, koji je zahvaljujući mostu koji ga spaja sa Smederevom podjednako upućen i…
Ima krempita i krempita... Neki će tim povodom pomenuti svoju mamu ili baku, drugi poslastičarnicu u Prizrenskoj, treći će reći da su one iz "Kluba…
Jesen je vreme venčanja u Srbiji, a svadbarski kupus je neizostavni specijalitet za sve goste. Tradicija spremanja kupusa u zemljanom loncu je veoma duga, a…
Ovo je čuveni specijalitet Prijepoljsko-Limskog kraja, zdrava hrana koju kroz vekove spremaju domaćice u ovom kraju.Ovo jelo je pomalo zaboravljeno, ali iskusne domaćice u selima…
Ništa lepše kad dodju zimski dani od ovog pekmeza. Šljive su naše nacionalno voće, veoma zdrave, šećer iz ovog ploda je odličan izvor energije.Osečina  je…
Jedna od najstarijih krušaka koju ne smemo zaboraviti stara srpska sorta, neobičnog imena “ jeribasma“, po kumovim Turcima, tj. vodenjak, vodenjača, pljuskača, kod nas poznata.…
Bački Monoštor se mora videti i doživeti, jer tek onda postaje jasno zašto to omaleno naselje na krajnjem zapadu Vojvodine, na području opštine Sombor, nazivaju…
Jesen  je vreme kada se najviše koriste  sveže bundeve  koje se od davnina koriste za pripremu starinskih pita, po receptima naših baka, evo jednog od…
U zlatiborskom selu Rožanstvo, na putu od Zlatibora ka Sirogojnu nalazi se mlekara Biljana Krin. Zlatiborski mladi sir i mladi kajmak zaštitni su proizvodi koji…
Nezaobilazno jelo po restoranima kod nas svako je karađorševa šnicla. Nju je prvi napravio Mića Stojanović pedesetih godina prošlog veka, dok je radio kao glavni…
Strana 7 od 82
06/11/2015 0 comment

Povremeno se sazna za neku novu namirnicu – novu za nas, dok je u nekom drugom delu sveta možda već jako dugo u upotrebi. Takva namirnica može da bude veoma korisna, mada je, kao i sa svakom hranom koja vam je nova, preporučljiv oprez. Jedna takva namirnica ...

07/05/2024 0 comment

Čuvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

12/09/2024 0 comment

Posebnost recepture ajvara iz leskovačkog kraja, međutim, predstavlja, upravo, ručni rad u domaćoj radinosti i pečenje paprike na plotnama ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti