Gastronomija

U Homolju je odvajkada kačamak bio i ostao specijalitet nad specijalitetima. Ko ga nije probao, taj ne zna koliko vredi i koliko je ukusan. A…
Badnje veče se po tradiciji provodi u krugu porodice. Vredne domaćice spremaju posnu večeru, koja treba da bude puna različitih starinskih jela, jer će takva…
Orasnice su veoma ukusni sitni kolači koje su spremale naše bake baš po ovakvom receptu, da ih stavite u metalnu kutiju za kolače i zadržaće…
Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima…
Južno od Svrljiga stižemo do Pirotskog okruga i Bele Palanke, gradića koji sa ponosom ističe veliki broj obrazovanih ljudi koji su iz njega potekli i…
Loznicu krase mnoga znamenja, a najznamenitiji je Tršić - rodno selo Vuka Karadžića. Pored obilaska etnoparka i spomen-kuće, u konacima „Mišić“ i „Milica“, možete pobati jela baš…
Ljudi iz Homolja veruju da je pčela stara koliko i sam ljudski rod. Oko pčele ispleli su čitav sistem verovanja i ritualnog ponašanja koje je…
Veoma ukusni i dekorativni kolačići - ružice po starom bakinom receptu. Potrebno je: - brašno 4 šolje- ulje 1 šolja- mlaka voda 1 šolja- kvasac…
Krstovača-"Daspićanka" je veoma stara odomaćena sorta, smatra se da je poreklom sa srednjeg istoka. Prvi put je okalemljena 1840. godine u selu Daspići kod Berana,…
U jednoj od svetinja u „dolini kraljeva“ - manastiru Studenici iz 12. veka koji se nalazi pod zaštitom Uneska - možete naći duhovni spokoj, ali i telesno…

Vino Hilandara

Obnova starog i sadnja novog vinograda na polju Svetog Save, na kojem je nekad i postojao vinograd, bio je veliki, ozbiljan posao za bratstvo manastira…
Sremske Karlovce, znamenit barokni gradić, vredi posetiti iz mnogo razloga. Jedan od njih svakako je njegova slavna vinogradarska tradicija. Po predanju, carici Mariji Terziji su se veoma dopala…
Strana 3 od 80
08/01/2015 0 comment

Ovaj čuveni specijalitet lako ćete napraviti i kod kuće, kao savršen obrok u vreme prazničnog slavlja, idealan doručak. Potrebno je: 1 lepinja1 jaje2 kašike kajmaka (oko 200 g)sobiberulje Odsecite gornju trećinu lepinje. Donji deo premažite kajmakom. ...

19/07/2016 0 comment

Bogata beta-karotinom i vitaminom C, dinja je idealna namirnica za leto. Od minerala zastupljenih u dinji posebno je bitno istaći kalijum, iako ...

21/05/2018 0 comment

U Bačkom Petrovcu se već tradicionalno sredinom ili krajem maja meseca održava Festival Klobas, ili kulenijada kako se to popularno zove. Kulenijada ...

18/03/2018 0 comment

Većina Rusa ne bi mogla da zamisli dan bez svog domaćeg crnog „borodinskog" hleba. A tu su i „darnicki", ražano-pšenična pogača, ...

14/05/2018 0 comment

Autohtone sorte voća su srpsko nacionalno blago. U mnogim krajevima Srbije se uzgajaju i dan danas čuvene sorte, a jedna od njih je i trešnja ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!