Gastronomija

U slivu reka Moravice i Rzava, nalazi se i grad Arilje, širom sveta poznat kao centar proizvodnje malina, po kojoj je Srbija druga zemlja u svetu.…
Zahvaljujući geografskim iklimatskim uslovima, Reon tri Morave spada među najbolja područja za gajenje vinove loze uSrbiji. Smešten u centralnom delu Srbije, to je najveći vinogradarski…
Turija je geografski centar Bačke i kobasičarski centar sveta! Mesto opasano sa tri vode (Veliki bački kanal, reka Krivaja i Beljanska Bara), predstavlja raj za…
Za ovaj recept kažu da datira iz doba Nemanjića, kada su se na srpskom dvoru spremala autentična jela, naročito za ovaj kraj Srbije, koja ima…
Crvena suva  paprika koja je kraljica belopalanačke kuhinje se u ovom kraju zove "vrtka".  Specifičnog je mirisa, ukusa, izgleda i kvaliteta. Nezamenljiva je za pripremu…
 Svete carske srpske lavre Hilandara nastala su na Svetoj Gori Atonskoj, u Vrtu Presvete Bogorodice, pravoslavnoj monaškoj zajednici koja živi preko hiljadu godina. Dvadeset carskih…
Veoma ukusni i dekorativni kolačići - ružice po starom bakinom receptu. Potrebno je: - brašno 4 šolje- ulje 1 šolja- mlaka voda 1 šolja- kvasac…
Prirodno izolovano, jasno oivičeno planinskim vencima sa svih strana, područje Homolja predstavlja svojevrsnu ekološku oazu u Srbiji. U administrativnom smislu skoro u potpunosti pripada opštini…
Ivanjički krompir je jedan od najkvalitetnijih u Srbiji, pa zato ne čudi što su i specijaliteti od njega čuveni, a recepti za jednostavna jela se…
Tradicija gajenja ribe u Ečkoj je stara čitav vek, a ečanski šaran smatra se najkvalitetnijim na našem kontinentu. Procenat masti kod njega je 1,8, Zbog…
Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći…
Ovo je lep, veoma ukusan kolač, koji će na slavskoj posnoj trpezi izgledati odlično . Potrebno je:30 suvih kajsija100g mlevenih lešnika50g šećera ( ili malo…
Strana 3 od 88
30/01/2015 0 comment

Domaći kozji sir proizvodi se u dva osnovna tipa: beli meki sir i polutvrdi sir.Beli, meki sir se proizvodi u područjima gde je proizvodnja ovog sira dominantna, te se kao sirovina upotrebljava kravlje, ovčije i kozje mleko ili njihove mešavine. Beo, meki ...

26/03/2019 0 comment

Proleće, po mnogima najlepše godišnje doba, najbolje je vreme da se napravi kratak predah posle duge i hladne zime. Vreme kada se ...

21/08/2019 0 comment

Gostilje, karakteristično zlatiborsko selo, ušuškano u zagrlljaju očuvane prirode podno Čigote i Borkovca na nadmorskoj visini od 1.000 ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

01/07/2019 0 comment

Na prostoru Kopaonika samonikla borovnica se prostire na površini od 300 hektara,u svojim prirodnim staništima od 1500 do 2017 m.Plod ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!