Gastronomija

Svoj prvi kuvar Spasenija Pata Marković je objavila 1907. pod nazivom Moj kuvar i savetnik. Prvo izdanje Velikog narodnog kuvara koji je tada nosio naziv…
Izgradnju ovog velelepnog podruma počeo je Artur Lederer 1903. godine, a Vinarija Čoka danas spada među najveće i najlepše podrume podzemnog tipa na Balkanu. Svakog…
Potrebno je: gotova podloga za tortupo 2 cl maraskina, likera od pomorandže i limuna100 g preliva od čokolade300 g slatke pavlake75 g šećera200 g malina25…
Potrebno je: 300 g belog brašna100 g oštrog10 g kvasca100 ml mleka5 jaja200 g puterakasika šećerasir kačkavalj10 ak tanko isečenih listića pršute Priprema: Pomešajte brašno,…
Svakako da većina ljudi razume kolika je važnost proteina u izgradnji mišićnog tkiva. Prilikom treninga i napora , tegovi i opterećenje mogu prouzrokovati oštećenja mišićnih…
Od vajkada su u Vojvodini spremane  razne poslastice. Pravljenje kolača ima dugu tradiciju i služeni  su za mnoge prilike. Potrebno je: 6 jaja6 kašika šećera6…
 Ovo čuveno jelo ćete napraviti na pravi način, po originalnom receptu, samo ako meso najpre ispečete na roštilju, pa tek onda prokrčkate u šerpi. Potrebno…
Potrebno je: 12 bresaka200 g keksa2 jajetašećerMaslacvanilin šećer Način pripreme: Breskve operite, pa svaku presecite na polovinu i izvadite košticu. Zatim ih pažljivo, kašičicom, izdubite.U…
Sastojci za testo: • 3 jaja• 1 kiselo mleko• 1 časa šecera• 2 čase brašna• 1 časa ulja• 1 prašak za pecivo• 1 šaka krupno…
Radi se o pravom gurmanskom zalogaju. Budete li se držali recepta bićete u čudu kako je moguće da junetina bude tak o meka. Dok su…
Kako su Frušku goru oduvek krasili vinogradi sa izuzetnim vrstama grožđa, tako su Sremski Karlovci vekovima negovali tradiciju pravljenja vrhunskih vina. Porodica Živanović je neraskidivo…
Potrebno je: 2 velike desertne zrele kruške,kašika soka od limuna,250 g bele čokolade150 g nemasnog krem sira,50 g pečenih pa istucanih lešnika,4 polovine oljuštenih oraha…
Strana 83 od 90
20/10/2013 0 comment

Ovaj tradicionalni srpski specijalitet je potrebno da spremite sa krupno mlevenim brašnom i domaćim sirom, vekovima ga domaćice spremaju za doručak i kao posluženje uz pršutu u zimskim danima. Potrebno je: 5 šolja kukuruznog brašna3 šolje brašna3 jaja3 ...

23/03/2020 0 comment

 Dobro poznati zlatarski med, poreklom sa planinskih cvetnih livada i pašnjaka, prožet je visokokvalitetnim sastojcima. S obzirom i na jačinu ...

07/03/2020 0 comment

Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

16/10/2019 0 comment

Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!