fbpx

Nacionalna kuhinja

Knjeginja Tomanija, žena kneza Jevrema Obrenovića, nastojala je zajedno sa mužem da u šabačku nahiju uvede "evropejske" navike.Tako su u Šapcu počele da se služe…
Svake godine u Valjevu se održava festival duvan-čvaraka, koji se ovde pripremaju po tradicionalnoj recepturi staroj 200 godina, pa je to prilika da se degustira…
Put do hleba iz crepulje vrlo je jednostavan za svaku domaćicu iz Ražnja i okoline, jer je ovde tradicija spremanja u ovom nenadmašnom posuđu, prisutna…
Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima…
Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći…
Ovaj recept je popularan na čardama pored Dunava,sveža rečna riba i puno povrća i dobićete veoma ukusno jelo, koje su pre mnogo godina majstori kuhinje…
Sremske kobasice su poznati specijalitet, ne samo u Vojvodini, već i na Balkanu. Odličan su dodatak varivima, kiselom kupusu, sarmi. Najbolje su, ipak, tanko narezane…
Zahvaljujući čistom vazduhu, lekovitoj vodi, divnim parkovima i mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima i blizini istorijskog Oplenca, Aranđelovac privlači veliki broj posetilaca, a turizam je ovde počeo…
Čari života pod „sremačkim nebom“ opevane su u pesmi „Divan je kićeni Srem“, a tanane lepote njegovih pejsaža naslikane kičicom Save Šumanovića. Srem se nalazi…
ZLATIBORSKA PRŠUTA  je jedan od nacionalnih specijaliteta zlatiborskog kraja. Najčuvenije po proizvodnji ove pršute je zlatiborsko selo Mačkat. Najpoznatije su dve vrste pršute: svinjska i…
Ovde se još čuju zvuci potočara koje melju brašno i nastavljaju tradiciju od belog kukuruznog brašna. Po selima domaćice spravljaju najukusniji sir i kajmak. U…
U najjužnijem delu Banata, na obalama Dunava, nalazi se grad i opština Kovin, koji je zahvaljujući mostu koji ga spaja sa Smederevom podjednako upućen i…
Strana 6 od 82
24/06/2014 0 comment

Breskvu jedemo tokom cele letnje sezone, putna je minerala i vitamina,treba da je koristite u što većim količinama. Evo jednog od odličnog recepta za letnje osveženje. POTREBNO JE:300 g očišćenih nektarina, 1 kašika šećera, 1 kesica želatina400 g ...

07/05/2024 0 comment

Čuvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

11/06/2024 0 comment

Smederevski kraj je na gastronomskoj mapi srbije važan zbog "puta vina", zbog vekovne tradicije uzgajanja autentičnih sorti grožđa i zato su ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti