Nacionalna kuhinja

Posne punjene tikvice mogu da se posluže kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo u dane posta. Mlade tikvice se pažljivo izdube kašičicom i…
Heljda je izuzetno zdrava žitarica, bogata biljnim vlaknima. Jedna šolja heljdinog brašna sadrži gotovo polovinu preporučene doze biljnih vlakana. Većina tih biljnih vlakana je nerastvorljiva,…
Stara srpska jela nacionalne kuhinje, sve više se vraćaju na naše trpeze. Naši preci su u svojoj ishrani obilno koristili krompir, koji je i danas…
Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove paprike su jedan…
Na obalama zelene Drine, ispod mitske planine Tare, nalazi se Bajina Bašta, omanji grad uređenih ulica sa mnogo zelenila, grad vedrih i gostoljubivih ljudi. Kao…
Veoma ukusni i dekorativni kolačići - ružice po starom bakinom receptu. Potrebno je: - brašno 4 šolje- ulje 1 šolja- mlaka voda 1 šolja- kvasac…
Potrebno je pakovanje kora od heljde, ili integralnih, krupnog mlevenog ili seckanog oraha, raženih i ovsenih pahuljica, žutog šećera, suvog grožđa i suvih višanja. Orasi,…
Pirotski kraj poznat je po proizvodima od mleka i mesa. Na Staroj planini postoji vekovna tradicija bavljenja stočarstvom, a najpoznatiji proizvodi su kačkavalj, peglana kobasica…
Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković, njen veliki kuvar…
Oduvek se u Banatu dobro jelo baš! O tome svedoče brojne anegdote o Sosi, jedroj i dobrodušnoj Banaćanki koja svome mužu Lali, uglednom čoveku, gazdu…
 Područje proizvodnje Zlatarskog sira smešteno je izmedju reka Uvca, Veljušnice, Kladnice, Mileševke i Zlošnice i sastoji se od staništa bogatih vodama i velikom pejzažnom i…
Sremske kobasice su poznati specijalitet, ne samo u Vojvodini, već i na Balkanu. Odličan su dodatak varivima, kiselom kupusu, sarmi. Najbolje su, ipak, tanko narezane…
Strana 4 od 63
30/12/2014 0 comment

Ovo se piće se  u novogodišnjoj noći na trgovima u gradovima širom sveta. Lep, aromatični punč u Evropu je čak iz Indije došao preko engleskih moreplovaca u 16.veku. . Evo  recepta s jajima, pomorandžom  i limunom. Sastojci: 1 l vode1/2 dag čaja10 ...

08/09/2018 0 comment

Festival „Ukusi Vojvodine“ je višeslojni događaj koji predstavlja male proizvođače hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i ...

19/09/2018 0 comment

Leskovački kraj, najčuveniji predeo u Srbiji po uzgoju paprike, poznat je i po tradicionalnim receptima za spremanje zimnice od autohtonih vrsta ...

18/03/2018 0 comment

Većina Rusa ne bi mogla da zamisli dan bez svog domaćeg crnog „borodinskog" hleba. A tu su i „darnicki", ražano-pšenična pogača, ...

11/08/2018 0 comment

Dobro poznati zlatarski med, poreklom sa planinskih cvetnih livada i pašnjaka, prožet je visokokvalitetnim sastojcima. S obzirom i na jačinu ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!